Е ТОВА ВЕЧЕ МИНА ВСИЧКИ ГРАНИЦИ! СЛЕД СЛЕТИТЕ ПОЧИВНИ ДНИ, РЕШИХА ДА НИ ОТНЕМАТ И

Бизнесът скочи срещу предложението на социалното министерство понеделникът да бъде почивен ден, ако има празник в събота или неделя.

Вместо да премахне сливането на празниците, социалното министерство иска да въведе още три почивни дни, се посочва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 
Асоциацията смята, че предложеният от Министерството на труда и социалната политика законопроект за промяна на Кодекса на труда не води до премахване на практиката МС да слива празниците с уикендите и после да се отработва. Точно обратното – почивните дни се увеличат с още два, три или четири годишно, в зависимост от това колко празниците се падат в събота или неделя, допълват от АИКБ.

 
Четирите работодателски организации се обърнаха преди време към парламентарните комисии по икономика и по правни въпроси с предложение да бъде премахната разпоредбата в Кодекса на труда, според която Министерски съвет има правомощия да размества почивните дни през годината. 
От бизнеса смятат, че този текст трябва да отпадне, за да се спре с административната практика да се сливат празниците във вторник и четвъртък с уикенда и после да се отработват в събота, което според работодателите води до загуби за икономиката. 
В проектозакона на МТСП обаче спорният текст не е премахнат, но за сметка на това е добавена нова разпоредба, според която, когато официалните празници се падат в събота или неделя, се почива и в първия работен ден след тях, допълват от АИКБ. 
От Асоциацията са изчислили, че ако това се приеме, почивните дни ще се увеличат средно с 3 дни през годината. 
Намалението на работните дни с 3 в годината означава около 1 процент по-малко произведен брутен вътрешен продукт, 360 млн. лв. по-малко приходи в бюджета и 1 процент по-ниска годишна заплата, допълват от АИКБ. 
65% от фирмите са категорично срещу сливането на празниците с уикендите и само 12 на сто подкрепят тази практика, сочи анкета на АИКБ, направена сред членовете на работодателската организация. 
АИКБ настоява през годината да се почива тогава, когато е празник, и да се работи, когато е делник. На централно ниво не трябва да се прави нищо друго, но ако по места колективите искат да почиват повече дни, да го направят за сметка на отпуските, смятат още от бизнеса, пише дир.бг. 
АИКБ е изпратило отрицателно становище до Националния съвет за тристранно сътрудничество по предлаганата от МТСП промяна в Кодекса на труда.

Сподели
  • gplus

Намери ни във facebook