Тартор с триетажна къща в Хаджи Хасан махала се нареди на опашка за помощи (СНИМКИ)

Да не видим утре бурканите по магазините, предупреди бедните областният управител Здравко Димитров

 

Етнолидерът Ашим Асан вчера се оказа на опашката за храни от Фонда за Европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Мъжът, който дълги години прибираше наема от Виенската сладкарница на пъпа на Пловдив, вилня в битките за вакъфските имоти, бе в дъното на скандалите при смяната на властта в Районното мюфтийство и в размирните години бе председател на мюсюлманското настоятелство, е в списъка на правоимащите да получат общо 38,550 кг хранителни продукти, съобщава „Марица“.

Тарторът, на чиято триетажна къща в Хаджи Хасан махала стои надписът „Император на бъдещето и на миналото”, дойде да си вземе полагаемото още при старта на кампанията в Социалния дом на БЧК. В нея  на този етап се раздават 10 от общо 19-те храни от списъка с продукти.

Дойдох да помогна на комшии, каза Ашим Асан на опашката и отрече да чака за безплатна храна. На въпроса с какво се занимава, откакто е аут от вероизповеданието, той заяви, че има своя фирма за внос и износ, с която зарежда търговски обекти. Това обстоятелство, ако е доказано, обаче би го извадило от списъка на правоимащите.

Право да получават хранителните продукти по оперативната програма имат лица и семейства, които са взимали енергийни помощи през миналия отоплителен сезон, майки с помощи за дете на възраст до 1 г., домакинства с еднократна помощ за първолаци или такива, у които има настанени хлапета по Закона за закрила на детето. Хранителните продукти се полагат и на тези, които са пострадали инцидентно от бедствия, аварии и извънредни ситуации и са подпомогнати с еднократна помощ от социалните служби.

Разграничавайки се от всички тези групи, Ашим Асан извади визитка, на която пише, че е експерт по национална сигурност, и даже обвини местната власт в предизборно събаряне на незаконни къщи в махалата си.

В това време опашката се раздвижи в очакване да започне раздаването на хранителните продукти, тъй като областният управител Здравко Димитров дойде да даде старта на акцията за хората от район „Централен”. „Гладът е по-силен от снега!”, каза той, като видя колко хора са дошли въпреки лошото време, хлъзгавите улици и обилния снеговалеж. И веднага предупреди: „Да не видим утре тия буркани по магазините, че и това се е случвало! Ядат се само вкъщи!”.

Първа сред чакащите бе 26-годишната Есения Юриева. Оставила у дома синовете си по на 3 и 1 година, но взела бебешката количка – да пренесе с нея тежкия товар от 10 пакета брашно, 6 пакета ориз, 7 пакета макарони, 5 пакета картофено пюре, 3 консерви гювеч, 2 кутии компот, 2 опаковки конфитюр, 6 кутии месна консерва, 8 пакета захар и 4 кутии вафли. Жената ги пренесе сама на три курса до вратата и после оттам до количката. Преди да я забута в преспите към къщи, обясни, че мъжът  я оставил, а и преди това не носел пари вкъщи.
Нямат и сключен брак. Сега гледа сама децата с помощта на майка си. Учила е до 6. клас и няма кой знае колко варианти, но като отхвръкне още малко Юсеин, за да го прати на градина, ще търси работа.

67-годишната вдовица Божия Йотинова също дойде без помощник да си прибере хранителните продукти, за които носеше само няколко найлонови чанти. Пенсионерката живее с едва 120 лева пенсия. На младини била шивачка, но често се принуждавала да прекъсва работа, за да гледа дъщеря си. Сега изобщо не знае къде е – не само че не  помага, а и

от години щерката не я е потърсила.

За да се вмести в мизерния си месечен бюджет, Божия стои на студено, макар да получава енергийни помощи. Увивам се до уши в леглото, а прозорците са все замръзнали, описа тя. Купува храна само от промоции. Лекарствата за кръвно си взима, когато може. С една тенджера ядене карам цяла седмица, тези продукти ще ми стигнат за дълго време, направи сметка жената.

Намери ни във facebook