ТАКОВА ЧУДО НЕ Е БИЛО! УДАРИХА С РЕКОРДНА ГЛОБА ОТ 16 МИЛИОНА ЛВ ГОЛЯМА БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ!

Върховният административен съд потвърди глобата от близо 16 милиона лева, която Комисията за защита на конкуренцията наложи на дистрибутора на „Хюндай“.

Решението на Четвърто отделение на ВАС е по съдебно заседание от 20 септември 2016 г., взето е на 28 декември, но беше публикувано едва днес.

Глобата е срещу „Индустриал комерс” ЕООД, икономическата група, включваща в себе си и дружеството „Хюндай Лизинг“ ЕАД.

Тя е в размер на 15 988 300 лв. и беше наложена през ноември 2012 г.

Глобата, която КЗК беше определил дори формално достигна фантастичните 243 млн. лв., но това остана само на книга, тъй като глобата не може да надхвърля 10% от оборота или 16 млн. лв, пише офнюз.бг.

Още около 330 000 лева по същото дело са глобени 5 други фирми, свързани с дистрибуцията на корейската марка у нас.

Когато глобата беше наложена, тя беше най-високата в историята, но по-късно Булгаргаз беше глобен за още по-висока сума.

Казусът е много заплетен. Злоупотребите, които КЗК санкционира, са 8 групи, всички те свързани с дистрибуцията на нови автомобили и особено с продажбата на резервни част.

Санкциите бяха предшествани от голяма проверка на целия бранш. Тогава бяха открити много нарушенията при почти всички дистрибутори на коли, но КЗК не ги санкционира. Това породи съмнения, че става дума за разчистване на пазара за друга марка автомобили.

В най-общи линии защитната теза на Хюндай беше, че това, за което ги съдят, е практика в целия бранш. И макар само те да са го записали черно на бяло в договори, нищо по-различно нямаше да се случи, ако не го бяха записвали, защото такава е практиката на всички и естествената логика на пазара.

След продължили близо 4 г. дела, обаче ВАС отхвърли аргументите на Хюндай и прие всички аргументи на КЗК за налагането на санкциите.

Жалбоподателите са осъдени да платят и хонорари на юристите на комисията. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Намери ни във facebook