Сподели с всички приятели! В студените дни! В никакъв случай не бива да сушите прането в стаята (Ето какво става)

Не сушете изпраните дрехи вкъщи , тъй като това би могло да предизвика сериозни здравни проблеми. Според британски изследователи влажното пране позволява на опасните спори да се размножават и да предизвикат заболяването аспергилоза. Тази гъбична инфекция засяга дихателната система.

Симптомите са задух, кашлица и втрисане, пише За жената.

. „Във Великобритания се наблюдава рязък скок на случаите на това заболяване“, каза проф.  Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър. Той съветва не сушите прането вкъщи, защото влажните дрехи съдържат около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията. Учените съветват дрехите да се сушат или в машини за сушене, или навън, но в никакъв случай в помещения, в които спим или се храним. 

Повишените нива на влагата биха могли да доведат до нарастване на количеството на акарите в домашния прах. При подобни условия лесно се развиват астма и други алергичнизаболявания.

Най-бързо влагата се увеличава в помещения, които са добре изолирани с алуминиева дограма, която пречи на изпаренията да намират път навън.

Британските специалисти казват, че опасността от развитие на спорите Asperigillus fumigatusсе засилва, ако сушим дрехите си в стаята. Тези спори могат да предизвикат заболяването аспергилоза.

Аспергилозата е гъбична инфекция, която засяга дихателната система. Първите симптоми на това заболяване са кашлица, задух и втрисане.

След време се появяват и храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Професор Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър заявява, че във Великобритания се е наблюдавал рязък скок на регистрираните случаи от това заболяване.

Експертът съветва в никакъв случаи да не сушим дрехите си в стаите, тъй като във влажното пране се съдържа около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията.

Здравните специалисти казват, че повечето хора могат да се преборят със спорите, които се развиват във влажна среда, благодарение на добре функциониращата си имунна система.

Но за хората с по-уязвим организъм, като асматиците например, аспергилозата може да нанесе големи увреждания на белите дробове.

Специалистите съветват да сушим мокрите си дрехи в сушилни или навън, но в никакъв случай в помещенията, в които се храним или спим./petel.bg

loading...


Намери ни във facebook