СЛЕД БРОЕНИ ДНИ БЕЗБРОЙ БЪЛГАРИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ТОВА ПИСМО И ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА ГЛАВИТЕ! МНОГО ЩЕ БОЛИ

С 18% по-високи сметки за парно ще получат пловдивчани за месец декември. Заради студа и празничните почивки е регистриран значителен скок на консумацията на топлинна енергия.

Последният месец от 2016 г. е бил чувствително по-студен от същия месец на предходната година. Средната температура е паднала до +3.1 градуса спрямо +6.5 градуса през 2015 г. В резултат средната сметка за парно се изчислява на 75.61 лв.

73% от абонатите са потребили около един мегаватчас топлинна енергия, чиято цена за Пловдив е 80,46 лв., пише „Марица“. Те имат сметки в границите до 100 лв. 23% ще платят от 100 до 200 лв, а 4% от абонатите са навъртели парно за над 200 лв в празничния месец.

От EVN България Топлофикация алармираха за завишена консумация на топлинна енергия заради студа още при първия драстичен спад на температурите. От компанията разпространиха три „хватки” за по-ефективно отопление и намаляване на разходите с цел да се снижат загубите на енергия.

Специалистите съветват в студа радиаторите на парното да се експлоатират като климатици. При отсъствие от дома те трябва да се намаляват, но не да се изключват напълно. Така ще се предотврати изстиването на стените на жилищата и необходимостта радиаторите да компенсират чрез консумацията на повече енергия. Този съвет е насочен специално към обществените сгради и особено училищата, които остават празни в неработните и неучебни дни. На второ място, изключването на циркулацията на топла вода по инсталацията води до влошено топлоподаване в крайните точки, пише Пик.

От значение е и начинът на експлоатиране на радиаторите вътре в жилищата. Задължително е уредите да се оставят открити, което подпомага циркулацията на топлината. През зимата и особено в студени дни трябва да се отварят плътните пердета и тежки завеси. От периметъра на уредите трябва да бъдат разчистени мебели, цветарници и други предмети, които спират топлината, отдавана в помещението.

Сподели
  • gplus

Намери ни във facebook