Ето колко ще бъде здравната осигуровка на самоосигуряващи се безработни от 2017 година

Причината за това е, че влезе в сила по-висок минимален осигурителен доход в размер на 460 лв

От началото на 2017 година задължените лица, които сами внасят здравните си осигуровки – безработни, нерегистрирани като самоосигуряващи се, според Кодекса на труда, дължат вече по 18,40 лв. всеки месец, информират от НАП-Плевен.

Причината за това е, че от началото на 2017 година влезе в сила по-висок минимален осигурителен доход в размер на 460 лв. Според Закона за здравно осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват минимум на половината от минималния месечен осигурителен доход, т.е. върху 230 лв. за 2017 г.

Срокът за внасяне на здравните осигуровки е най-късно до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Така, за януари 2017 г. крайният срок е 25 февруари. Здравната вноска за декември, която се плаща до 25 януари, е в стария размер – 16,80 лв. Преди да започнат да внасят, безработните задължително трябва да подадат декларация образец 7 в НАП.

Здравноосигурителният статус не прекъсва, ако не са внесени три вноски през последните 36 месеца. Ако обаче са повече от три неплатените вноски, за да бъдат възстановени здравните права на лицата, те трябва да заплатят суми за 5 години назад.

Сподели
  • gplus

Намери ни във facebook