Министър Емил Караниколов обясни как правителството ще вдигне икономиката на България на крака

Преговаряме с общини и областни администрации, с местната и държавната власт, където има интерес и възможност за изграждане на инфраструктурни зони, като целта ни е да привлечем производители. Вчера големи полски компании са изразили желание да инвестират в индустриални зони. И това не е единственото. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БНТ, коментирайки плановете на правителството на Бойко Борисов за съживяване на българската икономика в изоставащите региони на страната.

В момента има шест регионални звена на оперативна програма „Конкурентноспособност” и на малки и средни предприятия. Оказа се, че в другите 22 областни администрации такива звена няма и се къса връзката между малкия и среден бизнес, гражданите и големия бизнес. „Ние ще създадем тези звена, за да може бизнесът да бъде обучаван как да кандидатства по европейските програми. За да има координация между държавата и бизнеса, включително малкия и средния“, каза Караниколов.
 
Освен голям интерес към индустриалните зони в София и Бургас, има такъв и за Стара Загора. Градът е в центъра на България, инфраструктурата е добра, има работна сила. Видин пък е на Дунава, която е речен коридор за много европейски страни. Там има също голям интерес. Работи се за създаване и на индустриална зона в Кърджали. Там вече голям инвеститор е проявил интерес. Както знаете рейтинга на България се вдигна от стабилен на положителен. Тепърва България ще е интересна за инвеститорите, уверен е министърът на икономиката.
 
Друга стъпка за преодоляване на икономическия дисбаланс в страната ще са бонусите за фирмите, които откриват работни места в слаби икономически части на страната. „Нашата работа е да облекчим условията за бизнеса и да създадем конкурентна среда. Така ще се вдигне и стандарта на хората“, каза министърът.
 
Част от мерките за това е и пресичането на нелегалната търговия с горива. Не може едни да си плащат данъците, а другите да не го правят. За да се избегнат опитите за нелегална търговия, държавата ще внедри софтуер, който само тя ще може да управлява, за да не може да има вмешателство в него. Това няма да доведе до повишаване цените на горивата, подчерта Караниколов./Блиц
 

loading...


Намери ни във facebook