Нов тлъст еврокредит за Гърция, Ципрас ликува: Това отговаря на жертвите, които гръцкият народ направи по време на кризата!

Европейският механизъм за стабилност (ESM), предназначен за подкрепа на кризисните страни в еврозоната, отпуска нов кредит на Гърция в началото на юли. Това съобщи ръководителят на ESM Клаус Реглинг.

Новият транш на кредита за Атина от Европейския механизъм за стабилност е в размер на 8,5 милиарда евро – такова решение взе съвета на министрите на финансите от страните в еврозоната на 15 юни. Сумата ще бъде отпусната на части.


Първият транш от сумата в размер на 7,7 млрд. евро ще бъде отпуснат в началото на юли, а останалите  0,8 милиарда ще бъдат преведени след края на лятото, след като Атина изпълни определени условия, поясни Реглинг.
Междувременно премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че решенията, взети по време на заседанието на Еврогрупата, отговарят на жертвите, които гръцкият народ е направил по време на икономическата криза.
„Днес Гърция обръща страницата. Имаме споразумение, което отговаря на жертвите на гръцкия народ”, написа Ципрас на страницата си в Туитър.
„С единство и решимост ще се движим напред за справедливо развитие и лекуване на раните от кризата”, заяви премиерът./Блиц

loading...


Намери ни във facebook