Станишев съобщи сензационна новина за България и Шенген

„Преди дни имах среща с председателя на ЕК, на която поставих и въпроса за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. И според ЕС и ЕП, ние сме изпълнили всички критерии за това. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген. В лицето на Жан-Клод Юнкер имаме силен съюзник и при добре организирана офанзива от страна на България, можем да постигнем тази цел още преди края на годината“, това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред Дарик радио.

 

Той изведе като приоритет и присъединяването на България към ERM II – така наречената „чакалня“ на еврозоната. 
„Нека бъдем в интеграционното ядро на ЕС и да отстояваме гласа си в общностните институции. Иначе винаги ще има стремеж към изграждане на стени, например между членовете на Валутния съюз и страните извън него. България изпълнява условията за ERM II и заради борда можем лесно да влезнем там, но държавата ни трябва да има национална програма как се справяме с повишаването на жизнения стандарт“, каза той.
На въпрос за сценариите за развитие на ЕС, посочени в Бялата книга, лидерът на европейските социалисти посочи, че „най-вероятно ще има нов, шести сценарий, около който да се обединят страните-членки“. „Ние трябва да участваме активно в този процес, за да не останем трайно в периферията. Този разговор ще се състои именно по време на българското председателство“, отбеляза Станишев.
Попитан за приоритетите на България като председател на ЕС, лидерът на ПЕС посочи връщането на Черно море в европейския дневен ред и темата за Западните Балкани.
По отношение на Брекзит той изрази ясната европейска позиция – общи, а не двустранни преговори и категоричен приоритет на гарантирането на правата на гражданите на Съюза, живеещи във Великобритания, както и на британците в ЕС: „Лейбъристите дори настояват уреждането на тези права да бъде извадено пред скоба, като жест към започването на преговорите от страна на Обединеното кралство.“
На въпрос трябва ли Турция да остане страна-кандидат за ЕС, лидерът на европйската левица коментира: „Това е политическа воля на държавата, а самото членство е резултат от постигането на определени критерии. Отношенията между ЕС и Турция са комплексни. Споразумението за мигрантите е ключов въпрос в тях, но то не може да служи като разменна монета да си затваряме очите за неспазването на човешките права и потъпкването на демокрацията“.
Предстоящата визита на новоизбрания премиер на Македония Зоран Заев в България следващата седмица, Станишев коментира като ясен знак за добросесъдски взаимоотношения: „Това е второто му посещение зад граница след Брюксел. Надявам се да надделе разумът и да подпишем Договора за добросъседство, който да уреди въпросите помежду ни. Нашият интерес е Македония да постигне стабилност“.
Попитан за поканата за 80-годшния юбилей на Симеон Сакскобургготски, Станишев заяви: „Много ценя и уважавам приноса на бившия премиер за членството на страната ни в ЕС и НАТО. То е плод на усилия на поне три правителства: дясното на Иван Костов и следващото – моето, което довърши процеса и изпълни поетите ангажименти. Но личният принос на Симеон Саксобургготски е неоспорим. Той допринесе и за едно национално съгласие, за успокояване на изкуствено поддържаното политическо напрежение между лявото и дясното в България, в обществото и в бизнес средата“.
„Миналата седмица с още трима премиери – Борисов, Сакскобурггонски и Герджиков започнахме разговора за най-добрия сценарий за България от гледна точка на бъдещето на ЕС. Енрике Гереро Салом, който бе мой гост ми сподели, че за съжаление в Испания не могат да направят подобен форум, защото „няма как да съберем премиерите на една маса“. Ето, не е толкова трудно – ние поставихме началото на оформянето на едни консенсус. В името на националните интереси на България“, заключи Станишев.
 

loading...


Намери ни във facebook