Абсурд в Кърджалийско! Роднини искат смяна на пола на… мъртвец!

Наследници на починал родопчанин поискаха да сменят пола му. Казусът бе гледан на две съдебни инстанции, а причина за делото била-грешка в акта за раждане, където мъжът бил записан като лице от женски пол, разкриха запознати със случая юристи, цитирани от 24rodopi.com.
Роденият през далечната 1934 години в Ардино Н.К. завел дело, като посочил, че в издадения акт за раждане в тогавашната администрация на Егридере на Н.

М. било посочено, че лицето е от женски пол с родители-тогава съответно на 26 и 23 години. В хода на производството обаче, мъжът починал, а децата му продължили делото му в съда.
Магистратите в Ардино оставиха без уважение иска. В мотивите си те посочват, че има несъответствие в датата на раждането, както и бащиното и фамилното име на Н.К. Според съда, не съществуват достатъчни доказателства, че Н.К. и издаденият акт за раждане на Н.М. са всъщност за едно и също лице. „Налице са различия както в датата на раждане на лицата Н.К.и Н.И.М., така и в личното име на бащата на молителя и бащата на посоченото в акта за раждане лице.
Освен това, различно е и фамилното име на майката на молителя и майката на лицето, посочено в акта за раждане”, посочват в мотивите си магистратите. Тяхното решение по потвърдено и от Окръжния съд в Кърджали./Блиц

Намери ни във facebook