Турция проби с мощна офанзива блокадата на Катар, стоварва войски край Доха, изпраща кораби с храни

Турски военни сили вече са пристигнали на катарска земя за провеждането на дълго планирани съвместни учения, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната в Доха.
Разгръщането на турски военнослужещи в Катар стана възможно благодарение на бързите законодателни промени, които Анкара предприе след дипломатически разрив между Доха и съседите й в Персийския залив. 
Турция има военна база в Катар, в която понастоящем има около 90 военнослужещи на Анкара.
Планираните военни маневри са част от взаимно споразумение, насочено към укрепване на отбранителните способности на двете страни, както и за засилване на усилията за борба с въоръжените групировки, а също и за поддържане на стабилност в региона.


След доставките на местни хранителни продукти със самолети, Турция пробива наложеното ембарго над Катар и с изпращане на хранителни продукти вече по морски път, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от „Фокус“.
За целта във вторник от Измир за Доха отплава кораб, натоварен с 4 хиляди тона хранителни продукти – яйца, мляко, пресни плодове и зеленчуци, различни хранителни мазнини. Доставките се извършват от 6 турски фирми чрез посредничеството на логистична компания на катарски бизнесмен. Осигурена е и подкрепата на турското Министерство на икономиката. 
Доставката на 20 юли е замислена като пробна и в бъдеще от Турция за Катар на всеки 10 дни ще бъде изпращан по един кораб, натоварен с между 4 и 10 хиляди тона различни храни. Специализираният хладилен кораб „Green Guatemala”, който ще отплава утре от Измир за Доха, е построен през 1992 година и понастоящем плава под флага на Бахамските острови, посочва още ДХА.

Намери ни във facebook