Корнелия Нинова с извънредна информация от трибуната на НС за националната ни сигурност, иска обяснение от Борисов

„Предлагаме да извикате министър председателя да информира парламента за една много важна новина за сигурността на България. Вчера бе обявено от световни медии, че НАТО създава нови военноморски сили в Черно море от 4 хиляди румънски войници. В региона ще се появят има кораби, самолети и още бойни съдове“. Това заяви Корнелия Нинова от трибуната в народното събрание.

„Преди година и половина премиерът абсолютно отхвърли подобно действие и каза, че иска в Черно море да вижда „платноходки, туристи, море и любов“. Аз имам въпрос, ако това е истина. Какви ще са последиците от това решение? Най-редно е правителството да информира парламента по тази тема, а не да я научаваме от международни теми. Искам министър-председателят да дойде и да ни информира“, допълни тя.
Председателят на парламента Димитър Главчев съобщи, че ще се свърже с Борисов възможно най-скоро и ще му отправи покана да обясни ситуацията.Както вече информира, НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим. Това предаде „Ройтерс”. Черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени от около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети.
Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански – българските. В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.

Намери ни във facebook