ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЛЪСКАВИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ СЕРИАЛИТЕ! ЕТО КАК СЕ ИЗГЛЕЖДАЛИ НЕЗЕМНИТЕ КРАСАВИЦИ ОТ ХАРЕМА! АРХИВНИ СНИМКИ!

Пред вас са уникалните снимки от харема на шах Насер ад-Дин Шах Каджар,управлявал Иран от 1848 до 1895 година.

Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да снима му харесвало още от дете и когато дошъл на власт ,той създал в двореца първото официално фотостудио.

 Ад-Дин Шах Каджар и фотграфът Севрюгин преди фотосесия

През  70-те години на деветнайсти век в Техеран отворил студио руският фотограф Антон Севрюгин и станал придворен фотограф на иранският владетел.

Севрюгин създал фотолетопис на Иран и за заслугите си получил почетна титла

Руският фотограф имал право да снима самият шах,неговите роднини от мъжки пол,придворните и слугите. А за себе си,шахът като страстен поклонник на фотографията ,оставил правото да снима харема си ,в който по исторически данни имало около 100 наложници.

Пълнотата,била главният критерий за красота

 

Известно е ,че Насер ед-Дин Шах сам е прояваявал и съхранявал снимките си в дворцовата лаборатория в двореца в Голестан,където в наши дни се намира  музей.

Несравнимата Анис ал-Долех-любимата жена на шаха (вдясно)

Неординарността във фотографиите на неговите наложници се състояла в това, че според шиитските закони по тези времена било забранено да се снимат лицата на хората, още повече на жени. Само най-могъщият човек в страната можел да си позволи да нарушава закона.

Анис ал-Долех

Несравнимата Анис ал-Долех (седнала)

Фотографиите на жените оспорват,общоприетите представи за живота в харема-жените на шаха,изглеждат напълно съвременни за времето,гледат уверено в обектива без да кокетничат и да изглеждат плахо.

Насер ад -Дин Шах Каджар с жени от харема си.

Може даже да се предполага, че сред жените в харема е имало приятелски отношения-на някои от снимките е запечатан харема на пикник.

 

Харемът на излет

Обитателките на харема не са гладували.

По снимките може да се разбере какъв е бил вкусът за жени на иранският монарх-всички жени са с естественото си окосмяване, с гъсти сключени вежди и добре поддържани мустаци.Добре се вижда ,че жените не са гладували и не са били обременени с физическа работа.Местните разказват че в колекцията на Голестан има и голи снимки ,но те са надеждно скрити.

 

Жени от харема в балетни костюми

На много от снимките жени от харема са запечатани в къси рокли и чорапи ,наподобяващи балетни костюми. И това не е случайно.
Известно е ,че през 1873 година Насер ед Дин Шах по покана на Александър ΙΙ ,посетил балет в Санкт Петербург. Според легендата ,той така бил очарован от руските балерини, че въвел за своите жени балетни костюми. Разбира се ,можели да ги обличат само пред камерата.
Но това е само легенда

filterdigest.com/ adme.ru

Намери ни във facebook