Голяма далавера: Пускат ви есемеси и искат пари за спиране на абонамент

Имали сме подобни случаи с получаване на SMS-и и искане на пари, за да се спре даден абонамент. Дори сме се произнасяли, но трябва по някакъв начин и операторите да станат отговорни, да се помисли за ново законодателство, каза по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
Комисията за защита на потребителите – КЗП, проверява нови случаи на начисляване на суми към сметките за телекомуникационни услуги след посещаване на интернет страници, довело до абонамент за различни услуги, допълни той. 
„Мобилните оператори би следвало да бъдат в някаква степен отговорни за това, че през техните мрежи се адресират към потребителите некоректни послания и те могат да въведат в заблуждение и в разходи хората, които не желаят да получават такива съобщения“, коментира Маргаритов.

По случая има проверка и ще се произнесем в рамките на месец. През мрежите на операторите все пак текат тези нередности и трябва да им е вменена отговорност, заяви още Маргаритов.

Той потвърди, че и в предходни периоди Комисията е разглеждала такива случаи и има произнасяния за нелоялни търговски практики. Той изрази мнение, че добре да се помисли за подобряване на законодателството именно в посока вменяване отговорност на тези, които управляват мрежите.
Той коментира и темата за продаване на цигари на ученици: Ще се направят проверки дали се продават тютюневи изделия на непълнолетни, в минали периоди сме констатирали такъв проблем. Не винаги тези, които пушат пред училище, са ги придобили от магазина, понякога са ги взели от родители и приятели. Трябва да има контрол.

Относно наргилетата са подготвени текстове за промяна на закона, за да се приравнят наргилетата към тютюневите изделия и да не са извън забраната за пушене на закрито и от непълнолетни, допълни Маргаритов.

Намери ни във facebook