ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ИЗРИГНА: ИМА ХОРА, НА КОИТО ПРЕЧА! ИСКАТ ДА МЕ УДАВЯТ В КАПКА ВОДА, НО НЯМА ДА СТАНЕ!

Има хора на които преча. Има хора, които се наричат политически опоненти, които искат да ме удавят в капка вода, но няма да стане“.

Това каза снощи вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

По повод пограничната ограда и филма на Елена Йончева той напомни, че идеята за изграждането й била негова.

В едно нещо съм съгласен с Елена Йончева – там има корупционни схеми. Те обаче не са на най-високо ниво във властта, на ниско ниво, заяви Симеонов.

Той разкри, че е получил оплакване от войници. Граничните полицаи правят отделни патрули за охрана по границата, а войниците ги поставят на места, които са с камери.

Незаконното преминаване по границата е с помощта на гранични полицаи, твърди Валери Симеонов. Възможността за корупция е именно при граничните полицаи и затова при охраната е добре да се комбинират с войници, предложи той.

Гранични полицаи се настаняват на квартири при свои колеги в Средец, това е нередно, смята още Симеонов.

Здрава ли е коалицията?

Ние сме коалиционно правителство и аз съм представител на една от партиите в нея. Не държа да ми се чува думата и мнението, но смятам, че в една коалиция трябва да има нормални отношения и култура, но не винаги ги има, коментира Симеонов.

Част от решенията, свързани с кадри или общата национална политика не е редно да ги научаваме от медиите, критикува вицепремиерът.

По думите му оставката на г-н Главчев беше голяма изненада, защото при коментиране на инцидента на коалиционен съвет не е станало дума изобщо за оставка. Подаването й изненадало Симеонов.

Така той отговори на въпрос дали е обиден във връзка със случая „Главчев“.

Вицепремиерът допълни, че кадровата смяна на поста председател на Народното събрание не е била съгласувана с Обединените патриоти.

По принцип решенията за оставките трябва да са колективно решение, категоричен е Симеонов.

Не мисля, че по този лек начин трябва да се постъпва, само и само да се укроти опозицията. Опозицията няма да бъде укротена, особено с тази дама, която играе ролята на джихадистка с пояс бомби, която само държи бутона. Симеонов каза, че има предвид Корнелия Нинова и прогнозира, че жестът към Нинова и БСП ще има стремглава ескалация на ултиматуми и рекет. В случая се опитваме да гоним котка с щафета салам, коментира Валери Симеонов.

По повод номинацията на Цвета Караянчева за поста на Главчев – председател на НС, Симеонов също каза, че било коалиционен въпрос, въпрос на разбирателство.

Той не се съгласи с квалификацията, че Бойко Борисов е едноличен лидер. Но имал навици (от преди), които не са полезни за коалиционно управление.

Като „труден въпрос“ Валери Симеонов определи въпроса готов ли е да напусне коалицията. Отговорът също бил труден – какво ще последва от това – „ако ще доведе до предсрочни избори – не, не биха напуснали“.

Вицепремиерът напомни, че с ГЕРБ имат споразумение за 4-годишен мандат, а управлението в момента по оценката му е успешно.

Лидерът на ВМРО, съпредседател на Обединените патриоти и военен министър Красамир Каракачанов обяви тази сутрин по БНТ, че в управленската коалиция няма напрежение.

“Конфронтация няма. Почти всяка седмица има политически съвет между ГЕРБ и ОП, категоричен бе той.

Той каза, че винаги е определял като грешка безсмислената конфронтация, защото е загуба на много енергия.

По мнението му политическите партии разделят обществото. 28 години ние сме единственото общество, което е толкова поляризирано и това е изкуствено направено, каза Каракачанов.

Намери ни във facebook