СТРАШНА ВЕСТ В ЧЕТВЪРТЪК СУТРИН. ВНЕЗАПНО ПОЧИНА НАЙ-СКАНДАЛНАТА КРАСАВИЦА. МОЩЕН ТРУС В ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ

Кристин Кийлър, централната фигура в скандала „Профумо“, който разтърси Студената война във Великобритания е починала на 75 годишна възраст, съобщава Тайм.

Нейният син, Сиймур Плат е публикувал във Фейсбук, че Кийлър е починала в понеделник, в болница близо до Фарнбъроу в Южна Англия.

Плат заявява, че майка му почина в понеделник вечерта след няколко години страдание от хронична обструктивна белодробна болест.

„Както мнозина от вас знаят, майка ми, Кристин Кийлър, се бори с много битки в забързания си живот, някои битки загуби, но някои спечели“, казва той.

„Тя заслужи мястото си в британската история, но с огромна лична цена. Всички сме горди с това, коя е тя. “

Аферата „Профумо“

През януари 1961 г. Джон Профумо се забърква в с*кс афера с танцьорката Кристин Кийлър, с която се е запознал на празненство. Военният секретар прекратява връзката си с нея след няколко седмици, но слуховете вече са плъзнали. Скандалът придобива национален мащаб, когато случайно става ясно, че момичето е имало сексуални отношения и с Профумо, и със съветския военноморски аташе Евгений Иванов, което поставя на дневен ред въпроси за националната сигурност. Въпреки че англичаните по принцип уважават правото на личен живот на политиците си, депутатът лейбърист Джордж Уигс раздухва случая под предлог, че е накърнена националната сигурност и Профумо е принуден да отговори на обвиненията. Той признава за познанството си с Кийлър, но отрича да е имал непристойни отношения с нея. Пресата обаче задълбава аферата и правителството на Макмилан започва да губи позиции. На 5 юни 1963 г. Профумо е принуден да признае, че е излъгал Камарата на общините, което в британската политическа етика е непростима обида, пише sofiapress.com. Той се оттегля от Министерството, от Парламента и от Кралския съвет. Никой не успява да докаже, че аферата с Кийлър е представлявала заплаха за националната сигурност, но въпреки това тя става една от причините за загубата на консерваторите на изборите през 1964 г. и оттеглянето на Макмилан.

Профумо запазва пълно мълчание за аферата до края на живота си. След оттеглянето си от властта той работи за една благотворителна организация, използвайки връзките си да набира средства, и така успява да възстанови доброто си име. На 7 март 2006 г. Джон Профумо получава удар и умира два дни по-късно в болница

Намери ни във facebook