Супер скандал! България отново може да стане за резил! Съдия брани имотите на подсъдимите по делото за покушението срещу Киро Японеца!

Съдията от градския съд на София Александрина Йорданова скандално се опитва да разтвори чадъра на Темида над главите на подсъдимите по делото за опита за убийство срещу Кирил Киров-Киро Японеца. Това разкриха пред наши източници в Съдебната палата.

Оказа се, че Йорданова цели 3 пъти се е опитвала да отмени постановление на по-висшестоящата инстанция Софийски апелативен съд, с което се налага запор върху имотите на подсъдимия Георги Петров-Йончо и неговия тъст Марин Петров.
Собствеността, която притежават двамата е на обща стойност около 400 000 лева.

Жертвите на няколко пъти пускаха молби до съда, в които настояваха магистратите да наложат възбрана.
Апелативните съдии се произнасяха на два пъти за налагане на запор, но Йорданова скандално ги пренебрегваше. Наложи се трета решителна намеса на Апелативен съд-София, с която окончателно бе решен казуса и върху имотите на подсъдимите бе наложен запор до произнасяне на присъда.
Из съдебната система се носят неприятни слухове, че Йорданова може да оправдае Георги Петров и тъста му, въпреки тежестта на предявените доказателства и многобройните свидетелски показания.
Това би било скандално, особено в контекста на предстоящото домакинство на България на Европейското председателство.
Съдебната власт отново може да получи черна точка от Брюксел заради евентуално решение в полза на подсъдимите, които са изправени пред угрозата да бъдат наказани с лишаване от свобода между 15 и 20 години или доживотен затвор.
А всичко можеше да приключи още преди 2 години, когато според прокуратурата и събраните до момента доказателства, Йончо е планирал покушението срещу Кирил Киров. Тогава мократа поръчка бе осуетена навреме от специалните служби, а Петров бе арестуван и настанен в килия в Националната следствена служба.
Престоят на Йончо зад решетките продължи само 5 месеца, все едно че е бил на почивка на Малдивските острови. След това разследването срещу него изненадващо започна да буксува и бяха необходими цели 2 години и 6 месеца докато стигне до деловодството на съда. Бавното правосъдие отвърза ръцете на Петров и му даде възможност да се развихри в мръсния бизнес с дистрибуция на дрога в столичните квартали „Западен парк“, „Красна поляна“, „Света Троица“ и „Факултета“, категорични са пред източници от специалните служби.
Според прокуратурата мотивът на Йончо да поиска смъртта на Киро Японеца е свързан с огромна сума пари. Поискал е да го елиминира, защото му дължал стотици хиляди левове, които нямал никакво намерение да връща. Решил, че ще му излезе доста по-евтино, ако се заеме с убийството на Киров.   
Така на 2 май 2015 година тъстът на Йончо – Марин Петров, открива огън по Киро Японеца и неговите синове Януш и Спартак пред къщата им в ромския квартал „Факултета“. По време на пукотевицата Януш е ранен в гърба, а куршумът едва не пробива сърцето му. По това време оперативните служби си свършват работата, което довежда до задържането на Йончо и тъста му. На двамата са повдигнати обвинения за подготовка на убийство и незаконно притежание на оръжие. Това не е първият опит на Йончо за премахването на Кирил Киров. Той прави това и през 2013 г., когато обаче е разкрит и баретите нахлуват в къщата му.
При обиска в къщата му, криминалистите откриват пистолет „Берета“, сериозно количество дрога и контролна везна, на която обикновено се мерят дозите с бял прах. Арестът не пречи на Йончо да изпраща зловещи послания на свидетелите на престрелката. Целта му е някои от тях да се откажат от показанията си и той отново да излезе сух. Според оперативна информация Японеца е трябвало да бъде разстрелян по време на изкуствено свикан от Йончо протест пред къщата му във „Факултета“. За щастие екзекуцията е осуетена навреме.
Сега надеждите на пострадалите от действията на Йончо е магистратите да си свършат бързо и качествено работата и да му осигурят сурова присъда. Надеждите им се подхранват и от факта, че съдебният процес е възложен на авторитетната съдия Александрина Йорданова. Работещите по случая полицаи, следователи и прокурори са убедени в професионализма на съдия Йорданова и смятат, че тя няма да повтори безобразното решение на колегите си от Апелативния спецсъд Росенова, Врачева и Колева, които оправдаха Йоско Костинбродския и бандата му – обвинени за стрелбата срещу Кирил Киров, отвличането и убийството на сина на Венци Стефанов – Митко и множество други престъпления. 
ще следи развитието на съдебното дело!

Намери ни във facebook