Церемонията беше страхотна, но да говорим по същество! Рашидов разкри какво се разбраха Борисов и Ердоган!

„Дипломацията на Бойко Борисов е полезна за света. Нашият премиер се превърна в изключителен държавник“, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Вежди Рашидов. На срещата си с Ердоган Борисов подхвърлил темата за сбодата на словото. „Те го разбраха.

Хубаво е да бъдат освободени журналистите“, каза Рашидов за първи път.

Ердоган и Борисов договаряли развитие на отношенията между двете страни в областта на енергетиката и културния обмен. „Ние искаме да се включим в газовия хъб, догоряше се как да се направи“, поясни Рашидов. „Получи уверението, че в тази насока не трябва има притеснение, дадоха се мъжки думи“, заяви Рашидов.

Разговорът, който този път бил изключително приятелски и в атмосфера на благорадположение, започнал с темата за бъдещи съвместни действия в областта на културното наследство и опазването на паметниците. Президентът отново повторил тезата си, която каза и при откриването на Желязната църква, че двете страни трябва да дадат пример как съхраняват общите си паметници от миналото.

Ердоган изразил желание, а Борисов приел – когато дойде моментът да се открие новоремонтираната джамия в София, двамата пак да бъдат заедно. Това отново ще даде знак към Европа, защото ще се случи точно по средата на българското европредседателство, била позицията на държавните мъже.

„Турция е най-голямата страна, която граничи с Европа. България живее в едно максимално спокойствие въпреки бежанските потоци. Турция има втората по големина армия на НАТО, тя ни пази границата“, каза Вежди Рашидов.

Преосвещаването на черквата „Свети Стефан“ в Истанбул е демонстрация на етническа толерантност. „Хората в България с различни вероизповедания си живеят добре. Само политиците си гъделичката езиците. Затова харесвам дипломацията, която води Борисов. Турция от 50 г. търси път към Европа. Няма нищо по-прекрасно от мира и диалога“, поясни Рашидов.

Защо винаги присъства на важните разговори между Борисов и Ердоган, Рашидов отговори така: „Аз правя изложби в Турция от 25 г. и на тях са присъствали Тургут Йозал, с Ердоган се познавам още като беше кмет на Истанбул. Бях 7 г. министър на българската държава“.

„На Бойко трябва свещи да му палят.  Десетици години България си искаше имотите на екзархията. За 10 минути се реши проблемът“, категоричен е Рашидов.

Двамата потвърдили мъжката дума, която си дадоха преди време – да се спазва споразуминето за бежанците. Ердоган подчертал отново, че България няма да бъде притеснена от бежанци и  констатирал, че вече две години темата „бежанци“ в България почти липсва. Ердоган потвръдил отново желанието си да се задържат хора на границата и колкото се може по-малко атентатори да минават към Европа.

Намери ни във facebook