НА ЖИВО! Мегаинвестиция! Над 350 милиона евро дойдоха днес в България, а Юнкер обяви, че иска да обядва шопска салата и луканка с приятеля си Бойко и показа невероятна СНИМКА

„Над 350 милиона евро влезнаха в България чрез подписването на този важен договор по плана „Юнкер“, благодарение на този много добре работещ фонд“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на България.

„За мен е голямо удоволствие да бъда отново в този чудесен град и тази страна“, така Юнкер пък започна речта си. „Бях тук заедно с добрия ми приятел Бойко.

Искам да благодаря и на него, и на България за гостоприемството им“, каза още председателят на ЕК.

„Искам да се знае, че ние евродепутатите говорим с хората. Та ние имаме петдесето посещение в България сега. Понякога имам чувството, че сме повече по страните из Европа, отколкото в Брюксел. А има много хора, който ни упрекват, че седим там“, поясни още Юнкер.
„Винаги съм се гордял, че аз съм този, който подписа договорът за присъединяването на България към ЕС“, сподели председателят на ЕК, който още вчера се пошегува, че тогава е бил в добро настроение, за което трябва да сме щастлив
„Харесвам не само Бойко и България, но и някои български кулинарни изкушения. Като например шопската салата и луканка. Надявам се, че по време на днешния ми обяд ще мога да им се насладя“, шеговито заяви Юнкер.
припомня, че по-рано днес се появиха невероятно уникални снимки, които показаха как Борисов посрещна Юнкер в МС.
Юнкер призна, че са говорили и за газовата ситуация у нас: „Предложихме тази картинка. Може би не я разбирате добре. Това е схемата за газовия хъб на България. Ще я дам на премиера Борисов“.


В същото време стана ясно, че през втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“.
Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.
Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.
Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения – в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни. Юрки Катайнен заяви: „Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС, ЕИБ е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места“.
Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи: „Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие“.
Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл обясни: „Тази операция, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните“.
Кирил Домусчиев заяви: „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“.

Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На заседанието са представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, проведени по-рано днес. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова.
 

Намери ни във facebook