Нови разкрития за убития Стаменов преобръщат всичко! Властите трепереха да не лъсне, вътрешни изпяха: Не е бил светец! Гръмнат е заради

Данъчният Иво Стаменов, който в средата на декември бе прострелян посред бял ден в центъра на София с патрон за мечки и слонове, и преди дни издъхна във ВМА, може да е намерил смъртта си заради опит за рекет над видни представители на месарския бизнес, пише столичен седмичник, като цитира хора от бранша, запознати с действията на 43-годишния шеф на „Фискален контрол“ в НАП. 

Според мълвата, която се носела сред месопроизводителите и вносители на месо в България, противно на писанията, които го героизират, Стаменов не е бил светец и през последните месеци от живота си притискал сериозно мастити бизнесмени, подозирани от години, че източват ДДС чрез фиктивен внос-износ на телешко и свинско, изтъква изданието.

Миналата есен НАП натоварила оглавявания от Стаменов и новосъздаден отдел „Фискален контрол“ да изработи нова система за проследяване на вноса на месо в България заради съмнения, че годишно от хазната се източват над 200 милиона лева от нерегламентиран внос – износ. Така Стаменов въвежда ново правило, според което всеки тир, който влизал в България, се разпломбирал на границата, а месото се товарело в друг камион и пак му се поставяла пломба, която се махала само в присъствието на данъчен при разтоварване у нас, пише седмичникът, цитиран от Пик.

Според изданието, заради новите правила били сериозно ощетени няколко мастити босове в месарския бизнес от Лясковец и Велико Търново, които от години въртели ДДС схеми със свинско и телешко.

В месарския бранш упорито се твърдяло, че миналата есен Иво Стаменов е поискал 200 бона накуп, който му дал парите срещу ангажимент камионите с неговата стока да не се разпломбират, Стаменов обаче не спазил ангажимента и месарят пострадал след акции на Икономическа полиция, от което загубил над 1,5 милиона лева.

В средите се говорело, че Стаменов взел и огромен подкуп в шестцифрена сума от едър вносител на плодове и зеленчуци от Пловдив, който фактурирал стоката си като магданоз, за да не плаща данъчни ставки, а след това изнасял фиктивно за Румъния портокали и лимони и прибирал ДДС-то.

Според запознати, цитирани от столичния седмичник, много по-вероятно било Иво Стаменов да е ликвидиран заради прибрани пари и несвършена работа, а не заради дейността на отдела си по пресичане на контрабандата на високорискови стоки.

Мафията не би посегнала на бивш държавен служител, който спазва закона, без да прибира подкупи. Случаят С Иво Стаменов обаче не е такъв, категорични били запознати с дейността на покойния шеф.

Колегите на убития Стаменов от НАП обаче яростно отхвърлят всякакви слухове и спекулации и твърдят, че той е сред малцината честни в структурата.

Месарите умишлено пускат слухове, че е искал подкупи, за да го очернят и да внушат на обществото, че си е заслужил съдбата, а истината е, че го гръмнаха, защото отказваше да преговаря с мафията и да прибира пари, гневят се колегите му, цитирани от изданието.

Намери ни във facebook