Сензационно от Давос: Саудитска Арабия се отказва от нефта!

Саудитска Арабия встъпва в постнефтената епоха и се надява, че строящите се „мегаполиси на бъдещето“ ще осигури диверсификация и растеж на икономиката на страната. Това заяви изпълнителният директор на проекта King Abdullah Economic City (KAEC, Икономическият град на крал Абдула) Фахд ал-Рашид по време на форума в Давос, съобщава CNBC.
„Разчитаме на развитието на пристанищата, развлекателната индустрия и строителството. Убедени сме, че се движим в правилната посока „, каза той.


Ал-Рашид ръководи създаването на мегапилиса KAEC, който се очаква да даде тласък на търговията в Саудитска Арабия с останалата част от света. Градът е основан през 2006 г. на брега на Червено море, на 100 километра от Джеда. Общата стойност на проекта се оценява на 100 милиарда долара.
В Рияд вярват, че регионът край Червено море, може да се превърне в двигател на световния икономически растеж.
През октомври 2017 г., Саудитска Арабия обяви плановете си за изграждане на иновативния град Neom на Червено море. Инвестициите в проекта на началния етап ще бъдат в размер на $ 500 милиарда. Средствата ще бъдат отпуснати от правителството на кралството, н3еговия суверенен фонд и частни инвеститори.
През април 2016 г. Рияд представи програма  Vision 2030 – дългосрочен план за трансформацията на икономиката на кралство през следващите 15 години, за да се отърве от зависимостта си от петрола.

Намери ни във facebook