Всички шофьори в България тръпнат с нетърпение да разберат тора! Ето какво се случва с цените на горивата в България!

Цената на масовия бензин А-95 стигна 2,15 лева за литър в някои от големите търговски вериги.

 

Това показа проверка в специализирания сайт „Фуело“. Увеличението спрямо края на декември миналата година е с около 6 стотинки за литър, като средната цена за страната на най-масовия бензин е 2,09 лева. Най-ниската цена за това гориво е 1,86 лева за литър, пише „Монитор“.

 

Прави впечатление обаче, че в ниския диапазон са отделни малки бензиностанции, намиращи се извън големия трафик. Докато в обратната посока най-скъп е бензинът в големите вериги бензиностанции, които правят и най-голям оборот. Само два от по-малките търговци на този пазар си позволяват в момента цени под 2 лева на литър, показват още данните. Докато в шестте вериги бензиностанции с най-голям оборот са над 2,13 лева за литър. Експерти прогнозират, че поскъпването на горивата ще продължи и през следващите десетина дни. Темпът няма да е голям, но със стотинка-две цените ще се вдигат. Известно понижение с една-две стотинки може да се очаква само при най-скъпите продукти, които сега струват над 2,40 лева за литър. Между 5 и 10 стотинки са скочили цените на горивата в Пловдив, е установила проверка на „Марица“.

Масовият дизел по всички бензиностанции е между 2,18  и 2,20 лв. за литър, а бензин А95 – 2,13 – 2,15 лв. Това намирисва на картел, коментират превозвачи и се възмущават, че едровата цена на горивата се е повишила с около стотинка. По данни на bg.fuelo средната цена на бензин A95 под тепетата е 2,10 лв./л, което е с една стотинка повече от тази за страната. Средните стойности на дизела са 2,12 лв./л, толкова са и в другите големи градове. Метанът е най-скъп в Пловдив – 1,40 лв./кг, докато в другите населени места средната цена е 1,29 лв./кг.

Намери ни във facebook