14-годишно момче е в безсъзнание след грип

14-годишно момченце от Банско е прието с усложнение от грип, изпаднало в безсъзнание в реанимация на благоевградската болница. Момченцето е със съмнение за менингоенцефалит.

Първа помощ му е оказана от спешен екип в дома му в Банско, след като получило силно главоболие, придружено с повръщане, загубило координация и направило гърч. Детето е прието по спешност в болницата в Разлог, но предвид нестабилното му състояние е транспортирано за благоевградската болница, съобщи struma.

bg.

„Момчето постъпи в спешно отделение малко преди полунощ в тежко състояние с усложнение от грип”, каза дежурният лекар д-р Любима Кръстева.

Спешната лекарка поясни: „На детето се провежда антибиотично лечение у дома, първоначално оплакванията са били от болки в гърлото, силна кашлица и повишена температура. Направена е рентгенова снимка и не е установено възпаление на белия дроб. След като повърнало същия ден, изпаднало в нестабилно състояние с промени в съзнанието, родителите веднага потърсили помощ. В спешно отделение предприехме реанимационни действия с анестезиологичен екип. Свикан бе по спешност и екип за консултации начело със завеждащия на инфекциозно д-р Гайдарска, дежурен лекар от неврология и педиатър. След извършените изследвания детето е настанено в реанимация”, заключи д-р Кръстева.

„Това е първият тежък случай с усложнение от грип при дете за тази година, момчето остава за интензивно лечение”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той допълни, че приемната диагноза е менингоенцафалит, предстоят допълните изследвания за установяване на точния причинител на опасното заболяване, както и консултация с национален специалист по детски инфекциозни болести, който ще пристигне днес на място в реанимация.

„По 5-6 пневмонии откриват на ден при рентгенографии на бял дроб дежурните екипи в образна диагностика на МБАЛ – Благоевград. В момента има завишаване на заболеваемостта от усложнения на остри вирусни инфекции – бронхити и пневмонни, основна група са възрастни хора, които имат хронични болести”, поясни д-р Митев.

И 20-годишен младеж от Благоевград е приет вчера за лечение в болницата с инфекциозна мононуклеоза. Момчето се оплаквало от болки в гърлото и полипи. Това заболяване се причинява от вирус, лечението се провежда в болница, поясниха от Регионалната здравна инспекция в Пиринско. Най-често боледуват деца и млади хора до 30-годишна възраст. Оплакванията са висока температура над 38 градуса, втрисане, болки в гърлото, лимфните възли са увеличени, особено в шийната област, както и подмишниците, сливиците също се уголемяват.

 

 

 В интернет!

 

  

 

Намери ни във facebook