На вниманието на БХК: Циганин заплаши д-р Македонски с „медийна разправа и линч“, но бе изхвърлен от болницата „толерантно“!

Д-р Любомир Македонски, лекар в отделение „Обща хирургия“ на русенската УМБАЛ Канев, сподели в социалната мрежа за инцидент с ромски гражданин по време на грипната епидемия. Вчера въпросният гражданин нарушил всички забрани за свиждания, въведени заради епидемията, и заявил: „Грипната епидемия определям аз“.

Наложило се да бъде изведен от отделението против неговото желание. В резултат на това обаче ромът заплашил д-р Македонски с медийна разправа и …линч.


Ето какво точно разказа за случая д-р Македонски:
„Днес /8.02 – бел. ред./ , по време на дежурство, въпреки наложената забрана за свиждания, заради грипната епидемия, в отделението по хирургия, проникна гражданин от цигански произход, който по присъщия за толерирания му етнос начин заяви : „Влизам, защото искам“ и „Грипната епидемия определям аз“.
Въпреки старанието ми за съпричастност и добрите ми намерения към него и близката му, оперирана и стационирана в отделението циганка, бях принуден да го изведа от отделението, по начин подобаващ и непротиворечащ с принципите на толерантност към инакоразличните същества, принципите на БХК, Евророма, фамилия Марковски и пр. и в противоречие с моите лични убеждения за морал, човешки ценности и защита на личното достойнство.
В резултат на това, получих уверение за медийно популяризиране, както и твърдо намерение за предстоящ линч!
Интересно би ми било мнението на колегите, а и не само тяхното, идеите им за поведение и справяне в подобни ситуации, както и възможностите за евентуална подкрепа!
Бих желал и да знам, какви са и вижданията и на Административното ръководството на болницата, възможностите за превенция и защита на персонала, особено в случаите, когато той защитава името и разпоредбите на лечебното заведение.“Източник: dunavmost.com

Намери ни във facebook