Пловдивчани с конспиративни теории за втория трус: Щом домашните любимци не реагираха, значи е работа на американците!

За втори път в рамките на 24 часа пловдивчани бяха събудени от люлеещата се под тях земя. И това вече се оказва сериозно основание обитателите на града под тепетата да започнат да нищят генезиса на земетръсните си преживявания, пише trafficnews.bg.

След като в нощта срещу четвъртък, Пловдив бе изтръгнат от съня си с 4,8 по Рихтер, а целият следващ ден бе белязан от вторични трусове, афтършокът ескалира малко след полунощ днес, когато отново градът бе разтресен. Този път трусът бе с магнитуд от 3,8 по Рихтер, а епицентърът бе в близост до първия земетръсен център.

Коментарите не закъсняха… В 1:15 пловдивчани отново бяха будни и се надпреварваха да разказват за друсането, което мнозина определят като цунамиподобното усещане – преминаваща вълна под земята. 

Такива разкази, основани на сетивата обаче са най-безобидните оприличения, които нашенци дават. Всъщност причините за земетръсните премеждия бяха хвърлени в библейската градина Едем, в Политбюро и не на последно място в конспиративните трактовки – трансцедентални явления, илюминати… 

Ето и част от най-колоритните словесни страсти по повод трусовете: /запазен в общи линии е оригиналния правопис на авторите/

„Това не е библейско, малко ли сме изклатени в наща България, ами и природата ни тормози. Наздраве, българи Юнаци и Юначки“, пише Грудимир Димитров в социалните мрежи. 

„Като няма трусове в политиката, земята в България се тресе и тя не ги понася вече“, задява политическия живот у нас Светослав Василев.

„Събуждат се старите комити изпод земята и… те идват, идват за народния съд…“, предупреждава знаменателно Аня Шидерова. 

А сега да се преместим от религиозната и политическата доктрина към конспиративния екзистенциализъм:

„Хора, тия земетресения американците ни ги пускат нарочно!! Приемете истината!!“, настоява Живко Здравков.

„Това лято цяла Пазарджишка област се разтресе от гръм, а обяснението от медиите бе, че газова бутилка е гръмнала! Сега е почти същото…“, многозначително съзаклятничи друг потребител.

„Тътен и трус, тътен и трус… да не се окаже пак нещо друго?“, умува друг потребител, а под въпроса му граждани се изреждат да изнасят притеснителни данни за странното поведение на домашните им любимци. 

За земетресенията и домашните любимци и какво не е наред
Редица стопани са изплашени, че животните им не реагират – нещо присъщо на свръхсетивните махнати:

„Преди животните го усещаха предварително! Сега не реагират даже и по време на труса! Още вчера си помислих същото…“

„Да, моят котарак и снощи, и тази вечер се събуди чак по време на труса… Нещо не е наред!“

„Аз имам 3 кучета – нито вчера, нито днес… просто никаква реакця, я все едно нищо не става“

„Имам две овчарки под прозореца са ми легнали ! Ни вопъл, ни стон ! Нито снощи, нито тази вечер, като изключим преминаващата групичка младежи преди десетина минути…“

„Напълно съм съгласна с вас.. Моето куче също нищо не отрази, тази вечер даже не се и събуди. Все пак животните усещат естествените бедствия, а не изкуствено създадените… Да се надяваме, че с това ще се разминем!“
Един обаче се намери да опровергае животинското безстрастие:

„Вчера, 2 часа преди земетресението, едно куче не спря да лае изплашено… Днес по същия начин“, пише той, а останалите констатираха целокупно „Значи нашите са повредени“.

Повредени ли са животните, кой как усетил и как си обяснил – предположенията, преживяванията и догадките, както виждате, варират. Междувременно обаче, сеизмолозите успокоиха, че става дума просто за леки трусове и даже се изразиха ласкаво за тях. По техните думи такъв тип леки земетресения безопасно освобождават напрежението в земните пластове.

С риск да ви разочароваме, земетресенията не са плод на комплот. Това обаче не значи, че не трябва да бъдете бдителни, като последното пък не означава, че трябва да будувате всяка нощ… в очакване НЕ на Годо, а на следващия трус, отбелязва в заключение trafficnews.bg.

Намери ни във facebook