Изплува нова версия за кървавото убийство на Доктора в столицата, разследващи тръгнаха по албанска следа!

Соченият за един от най-големите контрабандисти на Балканите Иван Тодоров – Доктора е ликвидиран заради контрола на каналите за нелегален стокообмен и опита на албанската мафия да навлезе в този бизнес, пише „Телеграф“. Това е една от последните версии за причините, довели до разстрела на Доктора преди 12 години. Тодоров бе разстрелян на 22 февруари 2006 година, четири месеца след убийството на банкера Емил Кюлев, в София. Това се случи въпреки засилените мерки за сигурност във връзка с визитата на тогавашния турски президент Ахмет Сезер.

По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков награждава полицаи от Шесто ШПУ.

Около 14 часа от засада килърите откриват огън по движещия се по улица „Червена стена“ черен джип „Порше Кайен“. Доктора е убит на място, а 37-годишния му шофьор Васил Михайлов е тежко ранен – прострелян няколко пъти в гърдите, корема и крайниците. Убийството е извършено безцеремонно и много професионално, пред очите на много хора.

За поръчителството на убийството на Доктора има няколко версии. Счита се, че причините са старите контрабандни канали, създадени още в годините на социализма, които той е контролирал през 90-те.

Една от последните е свързана с проблем с албански трафиканти и косоварите, които са искали да сложат ръка на целия контрол на стокообмена през Балканите на наркотици и оръжия, през цигари, които са основен поминък на Доктора.

Оперативно известено е, че Доктора работи с прочутия гръцки контрабандист Йоргос Артемидас. Гъркът често идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил партньор на убития през 2003 година Филип Найденов – Фатик. Твърди се, че през 90-те години той осигурявал каналите за трафик на амфетамини на Фатик.

По това време Тодоров също е близък на Найденов и всъщност Фатик ги запознава. Гъркът става един от най-близките партньори на Тодоров. С негова помощ бил осигурен пътят на цигарите към Западна Европа. В един момент обаче Йоргос започва да работи с албанците и отношенията му с Доктора се развалят, дори са в открит конфликт.

Именно заради тази калимера спецченгетата започват разработката „Приятели“, която проследява връзките на Доктора, Константин Димитров – Самоковеца и Йоргос.

Намери ни във facebook