„Инерком“ обяви как се движи финансирането на сделката за ЧЕЗ и от кого зависи влизането на държавата в нея

Преди откриването на конференцията „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката – предизвикателства пред Югоизточна Европа“, в която участие ще вземат министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, изявление пред медиите направиха Веселин Захариев и Милена Стоева от екипа на „Инерком“ – фирмата на Гинка Върбакова, която купи „ЧЕЗ България“..

Не смятаме, че Еврокомисията е необходимо да се намесва в една чисто търговска сделка, заяви Стоева. Вчера от медиите разбрахме, че е сформирана комисия в Народното събрание за сделката за ЧЕЗ.

Все още нямаме необходимата информация това под каква форма би могло да се отрази. Продължаваме да водим разговори с банките в конструктивен план – какво ще е финансирането, какви ще са следващите стъпки. За тази комисия все още не сме реагирали и те не са реагирали спрямо нас, посочи Захариев.

Милена Стоева уточни, че стандартният срок Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по сделката е 25 работни дни, като има възможност той да бъде удължен с 10 работни дни. Всяко искане на документи или допълнителна информация от страна на комисията към нас като заявител ще удължи срока от 10 до 14 дни. Ако Комисията вземе решение да прави разширено проучване, а ние смятаме, че към момента такава процедура не е приложима в нашия случай, процедурата може да бъде удължена и до три месеца, обясни Стоева.

До вчера бяхме фокусираме върху подготовка на уведомлението, тепърва ще фокусираме нашите усилия върху подготовката на анализи, които са необходими да продължат преговорите с Прага, добави тя.

Темата все още е отворена, очевидно, че ще има още новини в една или друга посока. Ако ЧЕЗ каже „не“ на влизане на държавата, дори и ние да кажем „да“, договорът не може да бъде развален едностранно, каза Веселин Захариев. До голяма степен решението как ще продължи сделката оттук нататък зависи от продавача, заяви Милена Стоева. Казусът е изключително комплексен, детайлите тепърва ще се дискутират, добави Веселин Захариев.

„Ние не сме спирали да работим по финансирането. Няма отказ от страна на финансовите институции“, заяви председателят на Съвета на директорите на „Инерком“ Милена Стоева.

На въпрос относно финансирането финансовият консултант Веселин Захариев обясни, че то ще стандартно за подобни сделки – част от финансирането ще бъде със собствен капитал, а останалите средства – от банки.

„В момента се водят преговори за съотношението собствен капитал към банково финансиране. Преговорите се водят в един нормален тон. Целият този шум, който се вдига в последните няколко седмици , не ни помага чак толкова много, леко бави цялата задача, но работим доста конструктивно, всеки ден сме с банките. Нещата се развиват“, увери Захариев.

Намери ни във facebook