Приятели, вижте истината! Във фейсбук обявиха: „Изпратени са 50 хил. призовки за задължителна казарма“. От министерството съобщиха: „Това е

Фалшива новина за постъпване в казарма се завъртя във Фейсбук, видя „Марица“. Редакционните телефони на изданието били прегряха с питане от младежи и обезпокоени  родители, вярна ли е тази информация.

В нея е посочено, че „наборите от 93 до 99 включително, трябва да постъпят на задължителна наборна военна служба през септември тази година. От военното министерство съобщиха, че до момента са изпратени над 25 000 призовки, като до началото на месец април трябва да бъдат повикани още 30 000 младежи, които да отбият поне 6 месеца задължителна казарма“, се казва още във фалшивата новина.

От пресцентъра на Министерство на отбраната уточниха, че задължителната военна служба в България е отпаднала от 1 януари 2008 г.

Решение за това е взето от 40-тото Народно събрание, според което след приемането на България за член на НАТО наборната военна служба е отпаднала. До ден днешен няма законови промени в тази насока.

В началото на тази годината правителството изрази готовност да въведе възможност за доброволна служба, с очакването, че ще може да реши все по-сериозните кадрови проблеми на армията. Тази идея бе лансирана по-рано от  министъра на отбраната Красимир Каракачанов като част от предизборните му обещания.

Според него, в училищата може да започне експериментално военното обучение в градовете, където има военни училища или големи гарнизони. Тези, които завършат казармен курс от 6 до 9 месеца в зависимост от специалността, ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни.

След това преминалите доброволната служба ще влизат  в резерва. /Марица.бг

 

Намери ни във facebook