Социалният министър с празнична финансова новина за пенсионерите!

Държавата и тази година по всяка вероятност ще раздаде великденски добавки към пенсиите. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на БНТ.

Великденските надбавки ще се обсъждат на предстоящото заседание на Министерски съвет. Надявам се, че ще бъде взето решение за изплащане на великденски надбавки.

Конкретните параметри на това решение ще бъдат обсъждани на заседанието, поясни Петков. Позицията на министерството е да се запази обхвата и размера на великденските добавки, които ще се изплащат на пенсионерите, до установената линия на бедност, каза още социалният министър.

Броят на хората с уврежданията в България не е малък. Това, което настоящото правителство заяви, че реформата ще протече на два етапа. Първо, нормативна промяна на наредбата за медицинска експертиза, която има за цел да ограничи неправомерното използване на права. Това, доколкото знам, е в подготовка от страна на Министерството на здравеопазването, каза Бисер Петков. Другото, което предложихме, е самостоятелна оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Те имат нужда от възможности за трудова интеграция и необходимата финансова подкрепа за лечение на заболяванията, които имат, стана ясно още от думите на министъра.

Прочети повече Всички институции за деца с увреждания са закрити. Сега децата с увреждания са в центрове за настаняване от семеен тип. Случаите, които имаме, не бива да хвърлят сянка за това, което е постигнато. Коренно ще се обнови нормативната база след случаите, които бяха изнесени в началото на годината за Габрово. Трябва да се инвестира в квалификацията на персонала и да се даде приоритетна социалната работа с децата, смята министър Петков. По думите му след навършване на пълнолетие децата трябва да намерят своята реализация, а не да остават в различните форми на услуги, които държавата предлага.

 

Намери ни във facebook