Тръмп обяви важно решение за американските войски в Сирия след ракетната атака

Доналд Тръмп настоява за възможно най-бързо извеждане на американските войски от Сирия, веднага след приключването на операцията срещу „Ислямска държава“.

„Мисията на САЩ не се е променила, президентът много ясно заяви, че иска американските войски да се върнат у дома възможно най-бързо. Ние твърдо сме решили да съкрушим напълно „Ислямска държава“ и да създадем условия, които да не им позволят да се завърнат. Освен това очакваме, че нашите регионални съюзници и партньори ще поемат допълнителни военни и финансови отговорности за обезпечаване сигурността в района“, заявява говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Тя говори буквално часове след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция и Великобритания убедили Тръмп да не изтегля американските военни от Сирия досега. „Освен това очакваме нашите регионални съюзници и партньори да поемат допълнителни военни и финансови задължения за сигурността в региона“, допълни Сандърс, цитирана от БГНЕС.

В началото на април Тръмп потвърди отново, че иска скорошното изтегляне на американските войски от Сирия. „Искам да си тръгнем оттам, искам да върнем войниците у дома, искам да започне възстановяването на страната ни“, каза Тръмп. Американският президент посочи, че за последните 17 години САЩ са похарчили в Близкия изток 7 трилиона долара, „получавайки нищо“ в замяна, освен „смърт и разрушения“. Според Пентагона, сега в Сирия има около 2 000 американски военнослужещи. Междувременно Тръмп заяви, че е дал заповед за нанасяне на удари по Сирия в рамките на своите пълномощия. Той отговори на критиката на конгресмени срещу начина, по който е пренебрегнал Конгреса по темата.

„Действах в съответствие с моите конституционни пълномощия за водене на външната политика, както и като главнокомандващ на въоръжените сили на страната и държавен глава в интерес на осигуряване на националната сигурност и външната политика на САЩ, за да постигна стабилност в региона, да не допусна използване и разпространение на химическите оръжия и да избегна влошаване на сегашната хуманитарна ситуация в региона“, твърди той в писмо до председателите на двете камари на Конгреса – Камарата на представителите и Сената. Критиките, особено от страна на демократите, бяха свързани с това, че Тръмп не е поискал предварително одобрението на Конгреса за съботните ракетни удари в Сирия.

Намери ни във facebook