Достоверен източник огласи какви основни енергийни теми обсъждат Радев и Путин (ДОКУМЕНТ)

Руската страна иска до края на годината България да представи вариант за рестарт на проекта АЕЦ Белене, предаде Канал 3, позовавайки се на достоверен източник в Сочи. Не случайно в руската делегация е генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.
Българският президент Румен Радев провежда своята дългоочаквана среща с руския си колега Владимир Путин. 

Сред основните теми е енергетиката, а точка 4 от дневния ред засяга и интереса ни към „Турски поток“:


 
„Правителството на България проявява интерес към проекта за прокарването на газопровода от Русия към Турция „Турски поток“.

„Газпром“ и Министерството на енергетиката на България проучват възможността за разширяването на българската газопреносна система от границата с Турция до границата със Сърбия и при необходимост – до други съседни държави“.
 
Припомня се, че енергетиката е ключов отрасъл за взаимните връзки, като 75% от износа на Русия в България са енергийни ресурси. Русия е единствен доставчик на газ в България, като всяка година доставя 3 милиарда куб. м (от 1974 г.), като доставките вървят по три разклонения на газопровода Тираспол – Измаил. 

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва още в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, които се водят в Сочи.

„До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите. От тях става ясно също, че Русия може да завърши преговорите за VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на 2018 г

Намери ни във facebook