Шокиращ скандал! US военни дежурят дрогирани до междуконтинентални ядрени ракети Minuteman III

Американски военни са предпочитали да дежурят в непосредствена близост до междуконтиненталните балистични ракети Minuteman III в състояние на наркотично опиянение, съобщава американското издание Stars & Stripes.

Въпиющото нарушение на дисциплината е било открито сред офицерите от 20-а въздушна армия към Глобалното ударно командване на ВВС на САЩ в Уайоминг.

През 2015 и 2016 г. командването е укрило скандалните факти, че военните по време на дежурство се друсат с кокаин и LSD.

Офицерите са признали при разпитите, че изпитвали паника и страх по време на дежурствата. Освен това те виждали и силни халюцинации. 

В съботаж и разпространение на наркотици е признат за винове старшият офицер Никълъс Харис. Той сам признал в съда, че е давал наркотични вещества на другите военни. 

Според AP участници в шокиращата случка са били група военнослужещи от 90-то ракетно крило, която е охранявала ядрени ракети в базата „Уорън“ в Уайоминг. В продължение на няколко месеца те употребявали LSD, кокаин и други забранени вещества. 

По думите на военния прокурор капитан Чарлз Гримсли в тази база се намира 1/3 от всичките 400 ракети от типа Minuteman-3 на ВВС на САЩ.

Още преди да завърши разследването един от заподозрените избягал в Мексико, шестима били осъдени за употреба и разпространение на наркотици. Спрямо други 14 военни били приложени мерки от дисциплинарен характер. 

Намери ни във facebook