Генерал Константин Попов определи като „доста странна“ ситуацията при третия заход с разбилия се хеликоптер

„Засега изглежда доста странна ситуацията, защото това е 4-ти полет на машината, първи полет на този екипаж за изпълняване на мисии за аварийно търсене и спасяване. Забележете, загинали са хора, които се готвят да спасяват хора“, коментира във Велико Търново председателят на парламентарната комисия по отбрана ген.о.з. Константин Попов. Той изказа съболезнования на близките на загиналите двама пилоти и каза, че е много рано да се правят заключения, че лошото състояние на бойната техника е причината за инцидента.

„Има комисия, инцидентът се разследва“, каза Попов преди изнесено заседание на комисията в Националния военен университет. „Странното е, че при третия заход, дотогава вертолетът е летял добре, правят три захода по това упражнение за търсене и спасяване и почти пред края на задачата се случва този инцидент, но не може за такова кратко време да се оцени ситуацията и да се каже каква е причината. Нека да дадем време и спокойствие на експертите да си свършат работата и да видят какви са причините“, допълни председателят на комисията по отбрана. Двама пилоти са загинали, нека да бъдем внимателни в оценките си и изказа си и наистина да отдадем заслуженото на летците и въобще на българските военнослужещи, които наистина имат важна мисия в живота си – да спасяват хора, да защитават държавата си, допълни Попов.

„Очевидно 20 години стаж и 500 часа нальот не са достатъчни, коментира той. „Точно затова в комисията по отбрана и правителството, се търсят решения и се увеличава бюджет, за да има повече нальот, повече изправна техника и за да се модернизира българската армия. Затова и правителството прие този план за увеличаване на бюджета за отбрана до 2% до 2024 г. Да, пари за армията трябват и трябва да се гледа национално отговорно, защото това не са просто пари, това е сигурност за всички нас“, завърши генералът от резерва.

Заседанието на комисията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите летци. Депутатите обсъдиха актуални въпроси за състоянието и перспективи за развитие на Националния военен университет в системата на военното образование и обучение и дискутираха с експерти, изявени общественици и анализатори ролята на армията като стълб на държавността.

Намери ни във facebook