Директно от мястото! Жестока експлозия в тълпата, касапница! Удариха премиера!

Експлозия разтърси митинг на новия премиер на Етиопия Аби Ахмед, на който присъства хиляди хора в Адис Абеба, съобщава БиБиСи.

Аби е отведен от служителите по сигурността непосредствено след взрива в площад „Мескел“ в столицата на Етиопия. По първоначална информация от полицията, това е „малка експлозия“ и „малцина са наранени“.

Местни медии съобщават, че няколко души са ранени и е възможно да са загинали около 5 души от предполагаема граната.

Аби Ахмед е първият лидер на страната от етническата група „Оромо“, която е в центъра на почти три годишни антиправителствени протести и стотици загинали.

Едно от основните им оплаквания на „Оромо“ е, че от години са политически, икономически и културно маргинализирани, въпреки че са най-голямата група в страната. Предишното етиопско правителство е обвинено в нарушения на правата на човека, включително изтезания и убийство на политически дисиденти.

Откакто е на власт, новият премиер започва реформи, отблокира стотици уеб сайтове и телевизионни канали, пише нюз.бг.

В петък една от етиопските бунтовнически групи прекрати въоръжената си съпротива срещу правителството. „Джинбот 7“, базиран в съседна Еритрея, заяви, че реформите на новия премиер са надежда, че „истинската демокрация“ може да е „реална възможност“.

Аби Ахмед заема премиерският пост, след като предшественикът му Хайлемариам Десален неочаквано подаде оставка през февруари.

Намери ни във facebook