Спасиха четири от децата, блокирани в пещерата в Тайланд

Четири момчета от момчетата, които бяха блокирани в наводнената пещера в Тайланд, вече са спасени.

Първо от пещерата бяха извадени две деца. По думите на представител на здравната инспекция в страната и участник в спасителния екип двете момчета са извадени и вече се намират в най-близката болница до пещерата. Децата се преглеждат от медици.

По-късно представител от военноморския флот на Тайланд е заявил официално, че още две момчета са изведени живи и здрави от пещерата, съобщи BBC.

По-рано стана ясно, че след първите две момчета от пещерата ще бъдат изведени още 4 деца. Член на спасителната група заяви, че четирите момчета и водолазите вече са стигнали до  „базовия лагер“ на водолазите, който се намира в пещерните камери, съобщи AFP.

Вероятно е съвсем скоро още 2 деца да бъдат извадени от капана.

Стана ясно и че най-слабите и уязвими деца се извеждат първи.

На мястото първоначално бяха пристигнали 4 линейки, които чакат децата да бъдат изведени. Две от тях са потеглили към болницата, но на мястото са пристигнали други екипи.

Най-близката болница е на около един час път с кола. Там са семействата на децата, които ги чакат с нетърпение.

В спасителната операция са се включили 13 чуждестранни и 5 тайландски водолази. В операцията са участвали и петима морски пехотинци. Екипите са репетирали действията си по спасителната операция в продължение на няколко дни.

„Упражняваха се как най-добре да им помогнат да се измъкнат. Водолазите са сред най-добрите в света. Те идват от различни държави с опит в тази сфера. Не искам да казвам имената им, но много от тях са от Европа. Ръководителите на тайландския екип поискаха помощ и онези, които бяха готови, се отзоваха“, заяви по-рано днес командирът на спасителната операция Наронгсак Осотанакорн, цитиран от БНР.

Той допълни още, че децата са в добро физическо и психическо състояние.

Децата ще се изваждат от пещерата поетапно, поради което операцията може да продължи няколко дни. Всяко дете ще бъде придружавано от двама водолази. Те ще трябва да ходят, да се катерят и да се гмуркат в пълна тъмнина, като пътят им ще бъде направляван от въжета.

Според местните власти сега условията за изваждането на децата са най-подходящи, защото нивото на водата в пещерата е спаднало през последните няколко дни. Дъждовният сезон тепърва започва, поради което трябва да се действа бързо.

Намери ни във facebook