„Ройтерс“: САЩ подготвиха нов удар в търговската война с Китай

Вашингтон ще въведе нови мита върху стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара. Това съобщи американският търговски представител Робърт Лайтизер, съобщава Ройтерс.
Според неговите думи, митата ще бъдат наложени на още 10%, от внасяната от Китай продукция.

Новите тарифи ще засегнат хиляди китайски стоки за износ, като например храни, тютюн, химикали, въглища, стомана, алуминий, автомобилни гуми, мебели, дървени изделия, фуражи, килими, велосипеди и други, включително и тоалетна хартия.

Президентската администрация обясни, че са предприели тази стъпка, след като страните не успяха да постигнат съгласие по съществуващите търговски спорове.

На 6 юли влезе в сила решението на американския президент Доналд Тръмп за въвеждането на митата в размер на 25% в размер на 34 млрд. долара върху вносните стоки от Китай. Пекин от своя страна обвини Вашингтон за разгръщането на най-голямата търговска война в историята, както и за нарушаване на правилата на Световната търговска организация. От Пекин също така заявиха, че контрамерките срещу САЩ вече са започнали да работят.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха през 2018 г., след като Съединените щати обявиха въвеждането на мерки, засягащи стоки от Китай. Една от причините за тези ограничения беше високият търговски дефицит. В отговор Китай предприе мерки срещу вноса от САЩ, което предизвика недоволства във Вашингтон.

Припомняме, че гостувалият в България китайски премиер Ли Къцян заяви, че търговска война няма да е от полза за никого. Той обеща, че Китай никога няма да започне търговска война и се ангажира да отвори пазара си за чужди страни. Той обаче подчерта, че Пекин винаги ще отговори, ако бъде ударен от по-високи мита. 

Митата на САЩ са резултат от опита на американския президент Доналд Тръмп да защити американските работни места и да спре „несправедливото прехвърляне на американски технологии и интелектуална собственост към Китай“.

Намери ни във facebook