Хората на бунт след клането: Изтрепаха здрави животни, агънце на два дни затриха, оставиха ме гладен и нещастен

Живеещите в село Голямо Шарково се вдигнаха на бунт срещу масовото на избиване на животните им. Масовата евтаназия се налага заради спешни мерки за сигурност заради разпространение на заболяване. 

„От малки с биберон съм ги отгледал тези животни – не крие отчаьянието си една от жителките на село Голямо Шарково пред сутрешния блок на Нова телевизия. – Нека я видим тази зараза.

На какво разстояние. Всички да видим. Това е акция за обезлюдяваме на района. Тук няма нито едно болно животно“.

„Изтрепаха ми вчера 800 животни – включва се друга жителка на селото. – Дадоха ми един документ без печат и подпис. Казаха че осем животни са болни. С парите, които ще дадат, не можем да си купим едно агне, камо ли цяло стадо да подновим. Убиха едно агънце на два дни. Чума в селото няма, лекарите са категорични, че месото може да се яде, защото не е заразно“.

„Имаме над 150 животни – коментира Костадин, който очаква днес ветеринарите да евтанизират животните му. – Няма болест. Да взимат проби, да ги носят в частни лаборатории“.

„Имам две дъщери и четири внука – заявява жена от селото, която също днес очаква стадото й да бъде умъртвено. – Помагам им. Не си давам животните. Трябва някой да ни защити. Никой не ни защити. Не искат да ни слушат. Да дойде министъра тука и да види, да обясни. Да дойдат да ни обяснят. Няма болни животни. Трябва да ги спасим животните“.

„Такива са правилата – категоричен бе изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните доктор Дамян Илиев. – При вирусни заболявания е така. Това е единственият начин за ограничаване на заболяването. Контролът не е достатъчен и се убедих това с очите си. Трябва да бъде ограничено заболяването.

Над 6 000 проби сме взели. Изпратени са в лаборатории в Европа. В понеделник идва мисия от Европа, като с тях ще видим дали мерките са ефективни.

Достатъчно е да бъде открит вируса, а не да чакаме да се разпространи. Ако не вземем мерките, то ще стигне до видим. Трябва да защитим над 1 млн. производители. Трябва да направим нещата така, че ограничителните мерки да са възможно най-кратки за страната.

Беше ни наложена санкция. Ограничихме нещата, след като сведохме ограниченията само до общинско ниво. Няма възможност за изолиране на здравите животни или профилактика. Няма как да стане.

Целта ни е ограничаване на обхвата на разпространение на заразата. Наясно сме с трагедията на хората, но такива са нещата. Не мога да отстъпя въобще въпреки емоциите.

Трябва да направим всичко професионално“.

Намери ни във facebook