Фандъкова обяви началото на строителството на уникален обект за близо 10 милиона лева в парк „Възраждане“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

София ще си има свой аквапарк до края на 2019 година. Той ще бъде изграден при разширението на парк „Възраждане“ в квартал „Зона Б5“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новото парково пространство ще е 25 декара и освен предвиден аквапарк, ще бъде изграден подземен минерален басейн, пет нови площадки, кътове за отдих и ще бъдат засадени стотици дървета.

Разширението на парка ще струва до 9,5 млн. лв., като 5,5 млн. лв. ще бъда от бюджета на общинското дружество „Софийски имоти“, а за останалите ще се кандидатства с проект пред Фонда за развитие на градска среда към ОП „Региони в растеж“.
 

Решението за кандидатстването трябва да вземат общинските съветници на 26 юли,

„Готови сме с идейния проект за разширяване на парк „Възраждане“ с още 25 дка. Върху 6,6 дка изграждаме аквапарк и басейни с минерална вода, а с 18,2 дка разширяваме парка. 

Всички съществуващи дървета на терена се запазват, като ще бъдат засадени още над 400 щироколистни и иглолистни дървета. Закритият плувен басейн ще е разположен в обслужващата сграда, в която ще има и СПА-център. Аквапаркът разполага с 5 открити басейна, като акценти са двете водни пързалки, детския и бебешкия басейн.
 
Целта ни е паркът и аквапарка да са готови в края на 2019 г. Така София ще разполага с над 80 дка нов парк с развлекателни и спортни съоръжения. 

Предварителните оценки на инвестицията, която ще направи общинското дружество „Софийски имоти“, в изграждането на парка и аквапарка, е 9,5 млн. лв. Част от средствата се осигуряват от управлението на общинската собственост, а друга – ще бъде финансирана чрез заем от Фонда за градско развитие съм ОП „Региони в растеж“, написа столичният градоначалник в личния си фейсбук профил, където показа още снимки от грандиозния проект.

Намери ни във facebook