Ужас! Чужденци въртят смъртоносна игра в България – откриват трупове, докато издирват „кеш“

Чужденци идват и нас, за да играят на смъртоносна игра. Подобно на вече отминалата мания по лов на покемони, новият хит „Геокешинг“ кара фенове да обикалят и да търсят съкровища. Чат от тях обаче са скрити на опасни места, пише „Телеграф“.
Всеки, който изтегли приложението на телефона си получава достъп до координати.

Те го отвеждат към тайници, в които могат да бъдат открити различни предмети и награди.

В България има над 2000 заровени сандъчета с изненади, като повече от триста са разположени по родното Черноморие. Затова туристи, които идват на почивка у нас,си уговарят срещи с българските почитатели на играта. В социалните мрежи има организирани събития, едно от които е за 23 август.

Тогава група от нашенци и словаци ще търсят съкровищата в Слънчев бряг. Междувременно обаче „Геокешинг“ вдига накрак полицията в различни градове в страната.

Само преди две седмици униформени откриха деца на по 14 години на магистрала „Тракия“. Те се разхождали между мантинелите на скоростната тангента и издирвали ковчеже с награда. По-рано пък в Русе патрули отцепиха район в града заради един от тайниците. Преминаващи граждани решили, че това е бомба и подали сигнал на телефон 112. 

„Геокешинг“ от години е хит и по света. Жертвите на манията обаче са десетки. На официалния сайт на играта има „мемориален списък“ на починалите фенове. В него са описани 14 смъртни случая, но в действителност те са много повече.

Първият трагичен инцидент е регистриран още през 2004 година, а последният е само от преди месец, когато чехкиня загуби живота си при лов на съкровища. Младата девойка слиза в подземен канал по време на буря и се дави. През 2017 година пък играч умира, докато търси „кеш“, падайки от 20 метра височина.

Повечето хора, включени в черния списък, са загинали след падане. Те обикаляли по планини, изкачвали дървета и кули, за да стигнат до скритите нaгради. Има и такива, които са се удавили, докато а се гмуркали за подводни съкровища. 

Някои пък получавали топлинен удар или сърдечен инфаркт по време на „лов“.

В България има най-много съкровища – 346. Някои се пазят от паметници на будители и поети, други пък са в обществени сгради, като националната библиотека, НДК, и художествената академия. Голяма част от тях се намират в градските паркове и градини, но други са поставени на по-опасни места и извън столицата. Така например сандъчета има в близост до железопътни релси, оживени булеварди, водоеми и др. Награди са заровени по планините, в близост до върхове като Вола, Вихрен и Мусала, а също и в някои пещери, като Леденика и Снежанка. 

Според интерактивната карта към „Геокешинг“ съкровища има и в манастири – Дряновски и Рилски, където пък е поставен първият у нас кеш още през 2002 година. По черноморските курорти най-рисковани са „кешовете“ скрити навътре в морето. Такива подводни иманета има край Несебър и Свети Влас, а други са поставени на островите Света Анастасия, Свети Иван и Петър.

На официалната страница а „Геокешинг“ са публикувани историите на хора, които са се натъкнали на заровени трупове, докато са търсели съкровища. В някои от историите се разказва за тела на убити – простреляни, заровени в контейнери за боклук или увити в килими. Някои от търсачите пък намирали мъртви хора, които са се самоубили след скачане от мост или пък обесени на дърво в гората.

Намери ни във facebook