Тотален обрат. Сега обявиха. Току що България плати за убитите животни сумата от

305 хил. лв. са били преведени от държавата вчера на 26 стопани за около 1600 избити техни овце, заради чумата по животните, съобщава Manager.bg.

Сумата е малко над половината от цялата предвидена.

Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места, посочи Цветан Димитров – зам.

-министър на земеделието, храните и горите в студиото на предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод болните животни в Странджанско.

Той посочи, че за всеки стопанин има индивидуално оценяване на животните, а някои са посочили, че предпочитат вместо пари да получат други животни след края на забранителния период.

Решението за евтаназиране на животните се взима от БАБХ и тя докладва в европейската комисия ситуацията, там комитет взима решението, което идва в България и се изпълнява, описа процедурата той.

По думите на зам.-министъра решението за избиването е взето от Дамян Илиев, директор на БАБХ, който има нужните правомощия. От БАБХ се позоваха на регламенти, директиви и решения за СЗО. Първото решение на ЕК беше да се ограничи продукцията и продажбата на мляко, месо в областите Бургас и Ямбол.

Димитров допълни, че в един от щамовете на чумата не се проявява клиника при животните.

Министърът отчете, че е грешка на ведомството липсата на комуникация със стопаните и на индивидуален подход.

Той не смята, че има повод да си подава оставката, а в сектора има ръст на парите и на обработеното овче мляко.

 

 

  

 

Намери ни във facebook