Нова тв предава: Много ранени и арестувани тук. На място има и много полиция. Причината е

Мащабен протест и сблъсъци между десетки хиляди демонстранти и полицията в Букурещ. Румънци, емигрирали в чужбина, се върнаха в родината си за демонстрация за правова държава.
 
В протеста на Площада на победата в румънската столица и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния.

Протестиращите се опитаха да пробият полицейските заграждения пред сградата на правителството. Органите на реда използваха сълзотворни гранати и водни оръдия.

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.
 
Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите.

Протестиращите носеха знамена на Румъния и ЕС и скандираха „Справедливост, а не корупция“. Исканията им са за разпускане на парламента. Протестиращите обвиниха управляващата Социалдемократическа партия в опити да отслаби съдебната система и настояват за предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието. Искат също и създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората, предаде БГНЕС и Дарик.

 

Подразделения на жандармерията започнаха да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час от Площада на победата в Букурещ.

Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди случилото се и заяви, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предаде Agerpres.

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяка минута очаквай новина в 

 

 

Намери ни във facebook