Бившият главен прокурор Никола Филчев гръмотевично пред  за скандала с пребитата камериерка: От слуги не става магистрати!

Австрийски турист брутално нападна българска камериерка в Златните пясъци, но отново се отърва със смешна глоба и ще се изниже безнаказано от страната ни, също като подивелия швед Ралф миналото лято. По този повод потърси мнението на бившия главен прокурор Никола Филчев. Обвинител №1 каза тежките си и изпълнени с болка думи пред управителя на Ивайло Крачунов.
 
– Какво става г-н Филчев ? Миналата година пиян шведски турист преби камериерка на Слънчев бряг.

Сега научаваме от медиите, че „подивял австрийски турист нокаутира камериерка на Златни пясъци”. И в двата случая съдът наложи глоба на нарушителите и те изчезнаха светкавично в родината си. А прокуратурата гледа някак си отвисоко на тези „дребни” случаи. Излиза че рецидивират не само пияните чужденци, но и нашата съдебна система – като им налага смешни наказания ?

– Първо да видим какви са фактите: Според информация от в- к- 24 часа от 15 август 2018 г.: „Инцидентът станал около 10 часа.Въпреки ранният час туристът бил видимо почерпен. Той вдигнал панаир в коридора на хотела, крещял по персонала, бил агресивен и в крайна сметка ударил зад врата една от камериерките и я съборил. Още преди да удари служителката, от администрацията били извикали полиция. Пристигналите на мястото полицаи закопчали агресивния австриец и го отвели в районното управление”.
           
А пострадалата Оксана Софрониева заявява пред в-к 24 часа, 15 август 2018: ”Обиждаше ме на английски. Казах няма проблеми, приключвам ей сега. Тогава той ме удари с юмрук в лицето и буквално излетях на земята, толкова силен беше удара”. Казаното се потвърждава и от видеозаписа, който е разпространен в мрежата.
 
   При тези факти правилната квалификация на поведението на австриеца  е, че е извършил две престъпления – първо, причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди по чл. 131, ал.1, т. 12 НК (който предвижда до три години лишаване от свобода) и второ, едро хулиганство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс (който предвижда до две години лишаване от свобода). Както изтъква Върховният съд в постановление № 2 от 1974 г. относно хулиганството, – хулиганските действия може да се извършат в най-разнообразни форми, в т.ч. и нанасяне на телесна повреда. Няма никакви данни телесната повреда да е причинена при условията на неизбежна отбрана.
 
– А как са постъпили нашите правосъдни органи ?
– Прокурорът от Варненската районна прокуратура противозаконно е приел, че няма лека телесна повреда по хулигански подбуди и, че липсва престъплението хулиганство, – а е налице само дребно хулиганство по Указа за борба с дребното хулиганство.  
        
А съдията от Варненския районен съд е определил твърде леко наказание на нарушителя, което е явно несправедливо. Указът предвижда алтернативно едно от двете наказания – задържане до 15 денонощия в МВР или глоба от 100 до 500 лева. Съдията е избрал по-леката алтернатива и то средния размер. – За сравнение в Германия глобата, която полицаите налагат за нарушение на реда, е хиляда евро. А ако случаят се разглежда от съда, наказанието е по-тежко.   
Освен това съдията, когато разглежда преписката по УБДХ  и установи, че има данни за престъпление, е длъжен да изпрати материалите на прокурора.
 
– Защо така постъпват нашите съдии и прокурори? Страхуват ли се да приложат закона или не го познават ? Или пък просто ги тегли да се подмазват на чужденците?
– Не познавам конкретния прокурор и съдията в случая. Но по принцип ще кажа на по-младите колеги, че ако имат склонност да обслужват частни интереси, трябва да напуснат съдебната система и да минат в сферата на обслужването, където е призванието им. Съдиите, прокурорите и следователите служат на обществото, на публичния интерес. Те защитават правата на гражданите от престъпни посегателства, като изпълняват закона – чл. 1 от Наказателния кодекс. Тази работа е тежка – в защита на обществения интерес магистратите печелят много лични врагове и неприятности. Затова и те получават най-високите заплати у нас.

Магистратите трябва да имат куража да устоят на незаконния натиск на изпълнителната власт, на административните си ръководители, на партиите и олигарсите, да устоят на натиска на парите от престъпния свят и т.н. Правосъдието е служба на обществото, а не на личния си интерес. В противен случай  правосъдието се превръща  в  един печеливш бизнес и нищо повече. От прислужник не става съдия, прокурор и следовател (разследващ полицай). 

Психологията на слугата е „мачкай по-долу стоящите и ближи задника на по-горе стоящите”. Да не дава господ да попадне човек в ръцете на такъв  „магистрат”. Той може да направи така че, да съжаляваш, че си се родил. Особено пък, ако си волнодумец и критикуваш властта. Но нали основният принцип на човешкото общество е, че хората са равни и всички (дори и обикновените хора) се защитават еднакво от закона?

– Има ли външна намеса върху съдебните органи в случая?
– Сигурен съм че има. В такива случаи се уведомява нашето Министерство на външните работи и съответното чуждо посолство. Посланикът се обажда на когото трябва. А последният знае какво да направи, че да станат съдиите и прокурорите по-сговорчиви. Това е част от умението да управляваш. Крайният резултат го виждате – несправедливо и незаконно решение, което уврежда интересите на пострадалата,  накърнява обществения интерес и унижава националното достойнство на българите.

Чудя се, къде са кресливите правозащитни организации, високоплатения ни омбудсман, професионалните организации на съдиите, прокурорите и т.н. Но преди това има редица законно уредени механизми за търсене на отговорност от съдиите и прокурорите, които са нарушили закона – Инспекторат на Висшия съдебен съвет, административни ръководители на съда и прокуратурата, инспекторат на Министъра на правосъдието и т.н. Вероятно всички „ваканцуват”…
 
– Излиза че само служителите на МВР са действали правилно?
– Точно така. Полицаите са действали перфектно и точно са изпълнили задълженията си по закон. Те са поели отговорност, задържали са нарушителя (въпреки че е чужденец) за 24 часа и са докладвали за произшествието на прокурора, а след това и на съда. В този случай полицаите единствено са имали кураж да изпълнят закона. И с това засрамиха съдиите и прокурорите, които обикновено ги гледат отвисоко.
 
– Защо някои западноевропейци си позволяват да се държат толкова лошо в България?
– Ясно защо. Те са първо качество хора, а ние източноевропейците – второ качество. Тяхното самочувствие идва от парите им. А тези пари са заграбени през вековете с огън и меч от други народи – с насилие и измама.

– Но все пак евроатлантическите ценности днес…
– Стана ясно, че така наречените евроатлантически ценности са алкохолизъм, наркомания, проституция и педерастия. Особено след ужасните болки от ишиас на захиления наш евроатлантически вожд и учител почитаемия г-н Юнкер.

Намери ни във facebook