Всички спряха да говорят за Своге. Спецакция точно в момента. Арестуваха най-богатият българин. Самият мултимилионер

Акция на Спецпрокуратурата и полицията започна в петък. Проверени бяха офиси, използвани от физически и юридически лица, в два големи хотела – „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив. И двата обекта са собственост на фамилията Арабаджиеви. При операцията са арестувани 10-има души, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Сред тях е собственикът на хотелите Ветко Арабаджиев и трима членове на семейството му.

При претърсванията са намерени 150 000 лева в кутия за обувки. Чия собственост са парите все още не е ясно. Прокурор Гешев обясни, че очаква да бъдат открити много повече пари. По думите му покрай хотелската дейност е била създадена организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Иззети са редица документи, съобщава Нова тв.

Официално повдигнати обвинения все още няма. До края на деня наблюдаващият прокурор трябвало да реши какви точно да бъдат те.

В началото на акцията беше обявено, че следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци в особено големи размери чрез подправяне на документи. Според прокуратурата разследването е и за пране на пари от тежко умишлено престъпление.

Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци”. Въпросните фактури са осчетоводявани под контрола на престъпната група и така е избягвано плащането на данъци.

Разследващите установили още, че от 2016 до 2018 г. са били извършвани и финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

От хотел „Маринела“ заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Хотелът спечели обществена поръчка и гостите от чужбина по време на българското европредседателство бяха настанявани именно там.

Намери ни във facebook