Местните жители изреваха! Тежка прокоба тегне над църквата на Жоро Илиев!

Проклятие тегне над църквата на Георги Илиев в село Кленовик

Изградената в двора на храма чешма в памет на Георги Илиев носи нещастие и смърт на хората, твърдят местните жители.

Висаджийският бос Жоро Илиев дарява щедро пари и икони за църквата в Кленовик повече от десет години, преди да бъде ликвидиран.

След смъртта му през 2005 година шофьорът му Йордан Спасов решава да изгради чешма в негова памет. Монументът скандализира местните жители, тъй като е поставен в двора на селската църква.

Върху чешмата се появява и фигура на Исус Христос с вдигнати към небето ръце, а над чучура има надпис „В памет на Георги Илиев“. Изминават години, откакто чешмата е изградена, но хора от селото продължават да вярват, че проклятие тегне над Кленовик именно заради спорния монумент.„Нищо добро не съм видяла от църквата!“ С тези думи посреща екипа на „България Днес“ облечената от глава до пети в черно попадия на селото.

„Като стана свещеник, с мъжа ми Иван направихме курбан на цялото село за здраве, на другата година втори курбан направихме, на третата синко ми изгоря в руднико, третия курбан на гробището го направихме“, с насълзени очи споделя мъката си възрастната жена. Оказва се, че нещастията в семейството й се нижат едно след друго и през март губи и съпруга си.

„Попът почина ей така. Беше здрав прав и така изведнъж го покоси инсултът. Пет месеца на легло се мъчи и накрая почина“, разкрива със сълзи на очи жената в траур.

„Доколкото знам, самият Жоро Илиев донася статуята на Исус Христос, която е поставена над чешмата.

Докарва я от Гърция два дни преди да бъде убит. Затова след като го застрелват, Данчо Марински, който му беше шофьор, я донесе и сложи там. Но не е трябвало“, разкрива попадийката.

Местните са правили няколко опита да премахнат чешмата от църквата, но неуспешно. Краеведът Кирил Николов, който е родом от Кленовик, дори събира подписи на жителите с искане монументът да бъде преместен. Локалният референдум остава без последствия.

С казуса през годините се занимава и Светият синод. Оттам умували дали скулптурата на Исус Христос с вдигнатите нагоре ръце не е католически символ, но не и за надписа отдолу.

„Никой не посмя да отиде да я пипне чешмата. Ако беше на друг, ако пишеше друго име, сигурно щяха да бутнат статуята, но в крайна сметка си остана така. Отец Иван казваше така: „Изтрийте името, напишете го по друг начин!“. Това си е все пак на мафията човек. Никой не го приемаше, но никой не го смени, сигурно от страх. Името се носи, нали знаеш зад гърба му на него е имало някакви хора. Чувала съм и за него и за брат му Васил Илиев и преди да го убият“, разкрива облечената в черно жена.

Намери ни във facebook