Лъсна мръсен заговор срещу ГДБОП финансиран от Сорос и българските му слуги!

Активното мероприятие, наречено „арест“ на журналистите от RISE PROJECT и сайта „Биволъ“ Атила Биро и Димитър Стоянов или „скапаният сценарий“ срещу МВР, както го определи шефът на ГДБОП Иво Спиридонов, се финансира с парите на спекуланта Джордж Сорос. Това установи разследване на за източниците на паричните потоци, благодарение на които съществуват както компроматният сайт „Биволъ“ на Атанас Чобанов и Асен Йорданов, така и румънският му клонинг RISE PROJECT.

И двата сайта не дават информация за произхода на средствата, с които оперират. На страниците им в интернет излизат единствено автоматично генерирани електронни подканяния за дарения в полза на „независими“ разследвания, на „независимата“ журналистика и т.

н.

„При установяването на самоличността на лицата, които се появиха със запалени фенерчета на местопроизшествието в ливадата край село Егълница“, едното от тях се легитимира като журналист с две карти – на сайта „Биволъ“ и на OCCRP. Това беше лицето, което е известно в медиите като Димитър Стоянов“, разказа пред източник от ГДБОП, пожелал анонимност. Същата информация бе потвърдена и от самия Стоянов по време на участието му в „Шоуто на Слави“ в петък вечерта.

Всъщност, OCCRP е абревиатура на журналистическата мрежа Organized Crime and Corruption Reporting Project, създадена от американеца Дрю Съливан и румънеца Паул Раду. Според официалния сайт на OCCRP част от тяхната мрежа са „Биволъ“ в България и RISE PROJECT в Румъния. Останалите подразделения на OCCRP освен в Русия и страните от Източна Европа оперират и в други чувствителни зони за американската външна политика като Кавказ, Централна Азия и Централна Америка. 

В същото време OCCRP официално съобщава на сайта си, че дейността на мрежата се поддържа с щедри грантове от фондацията „Отворено общество“ на световния финансов спекулант Джордж Сорос. С решаващата подкрепа на друго подразделение на американската външна политика у нас – фондацията „Америка за България“, съществуват и работят елетронните медии на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев и сайта mediapool на говорителката на бившия премиер Иван Костов – Стоянка Георгиева. Всички тези сайтове, както и Асоциацията на европейските журналисти, доминирана от работещи в същите тези медии на Прокопиев и Георгиева, бяха основните разпространители на „скапания сценарий“ срещу ГДБОП и раздухаха скандала с „ареста“ на журналистите от OCCRP.

Като цитираха и публикации по темата в американския в. New York Times. Манипулацията в това издание обаче отново е свързана с OCCRP. Основателят на мрежата Дрю Съливан е работил в нюйоркския отдел на Associated Press и все още поддържа контакти с екипа там. Именно Associated Press светкавично публикува онзи ден сутринта интервю с Атила Биро за „ареста“ му в България. Същата информация бе тиражирана от New York Times – либерално издание под силното влияние на Джордж Сорос.

Това пък послужи като повод на „големите“ български медии да цитират брътвежите на Биро, без да проверят реалната информация. Преди седмица лично американският президент Доналд Тръмп поиска от главния прокурор на САЩ да разследва New York Times, заради анонимна публикация, пълна с фалшиви новини.

Намери ни във facebook