Сензация в  Как японска фирма с балансово число 74 милиарда долара се учи на автобизнес от България? (СНИМКИ)

Най-успешната фирма в автомобилния бранш в България – „Мото-Пфое“ продължава да е лидер в своята област и да е пример не само в нашата държава, но и в Япония. Потърсихме за интервю управляващия директор на компанията Атанас Фурнаджиев, за да разкрие тайната на успеха. Ето как г-н Фурнаджиев отговори на въпросите.

– Г-н Фурнаджиев, сградата на „Ленд Ровър“ и „Ягуар“ спречели награда за най-хубава сграда на 2018 година.

Очаквахте ли този приз?

– Не мога да кажа, че съм очаквал тази награда, но се надявах. Радвам се, че журито ни оцени, защото наистина се получи една уникална сграда. 
 

Приканвам вашите зрители и читатели да посетят нашата сграда. Заслужава си, защото това е един от най-хубавите комплекси на „Ягуар“ и „Ленд Ровър“ в Европа, който успяхме да построим и открием. До нея в момента строим нова сграда и на „Волво“ . Надяваме се да открием новият дом на „Волво“ в началото на 2019 година. Срокът на завършване на обекта е края на февруари следващата година, което означава, че ще отвори врати през март.

Наред с това строим и нов комплекс на „Мото-Пфое“ в Пловдив. Успяхме да направим много тежка реновация на нашия автодом във Варна.

Всичко това говори, че имаме много сериозна инвестиционна политика, която е подкрепена от новия ни собственик „Сумитомо корпорация“.
 

– „Сумитомо“ има филиали в стотици държави по целия свят. Какво е отличителната черта на тази корпорация?
– Това е един от най-големите търговски холдинги в света. „Сумитомо корпорация“ имат над 800 компании в 130 държави. 

Балансовото число на „Сумитомо“ е 74 млрд. долара, което е по-високо от брутния вътрешен продукт на България, който за миналата година е 62 млрд. 

Ние сме горди с това, че успяхме да привлечем един такъв инвеститор в нашата страна. Това е първата инвестиция на „Сумитомо“ в България, но в момента се оглеждат и за други сфери, в които биха могли да продължат да инвестират. 

Тази година спечелихме и една друга награда, която е поредна за „Мото-Пфое“. Това е призът на Icap true leaders за най-добра автомобилна компания в България. 

– Но как се адаптират японците към българската действителност?
– С японци се работи лесно, защото те са хора на честта. Не случайно сме гледали филми за самураи и за това какво е Япония и какви хора са японците.

Когато човек е открит, съвестен и изпълнява целите си, с него се работи изключително лесно.

– Напоследък мъжките и честни отношения изчезват в публичната дейност. В тази връзка какво споделят японските ви партньори за работата си с други български компании?
– Мъжките и коректни отношения винаги са се ценили и то в цял свят.  

Когато работим качествено, нещата се случват лесно.

Това, което аз мога да споделя е, че японците купувайки „Мото-Пфое“ купиха начина, по който работим ние, нашата организация и в момента я дават за пример на всички държави, в които имат автомобилен бизнес. 

„Сумитомо“ копират нашия модел и го въвеждат в други държави. 

Можем да кажем, че сме развили и направили една изключително успешна компания, която в момента служи за пример по отношение на това как да се работи.

– Какво смятате за тенденцията на българския автомобилен пазар да се купуват все повече стари автомобили с мощни двигатели за сметка на екологично чистите коли?

– Наистина тенденцията е такава  и затова България се е превърнала в автогробницата на Европа. 

Остарелият автопарк у нас допринася не само за замърсяване на въздуха, но е и причина за изключително много катастрофи. 

Когато караш един автомобил на 20 години с изгнили ламарини и системи на сигурност, които не отговарят по никакъв начин на новите изисквания, при една катастрофа с такъв автомобил се стига до множество пътни инциденти с тежки контузии и смърт. Наред с високата скорост, остарелите автомобили също допринасят за големия брой катастрофи. 

Малко се говори на тази тема, но е необходимо българинът да проумее, че освен за екология тук става въпрос и за неговия собствен живот. Така, че за да се чувстват българите по-сигурни и защитени, трябва да се карат по-нови автомобили.

– Ние живеем в смог, но повечето наши сънародници не искат да се разделят с 20, 30 и 40 годишните си автомобили. Възможно ли е вашите японски партньори да съдействат с идеи и опит на българското правителство за изчистване на въздуха в България?
– На тази тема трябва да се говори. Тук е ролята и на вас, медиите да информирате аудиторията, за да са наясно хората с последствията от това да караш един 20-годишен автомобил.

– Създава ли българското правителство достатъчно добри условия за чуждестранните инвеститори?

– По отношение на данъците, България е една от най-атрактивните държави за инвестиции. Това се дължи на правителството на и на тези закони, които са приети.

Мисля, че има още доста какво да се направи по отношение на административната тежест. Този тип процедури трябва да са по-леки, за да може бизнесът да работи в нашата държавата.

Другият основен проблем, който в момента е пречка за развитието на бизнеса и икономиката, е липсата на работна ръка. На нас ни е необходима работна ръка.

Вече за безработица в България не може да се говори, тъй като безработни са само тези, на които не им се работи.


 

Намери ни във facebook