Първи думи на 15-годишната Мария, която е първата майка за годината: Ожених се на

По-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, каза д-р Дуковски

Все по-често се случва деца да раждат деца. Майката на първото дете, родено в Пазарджик за 2019-та, е само на 15. Новороденият Рашко обаче си има батко. Майка им Мария Маринова е още дете, но не съжалява.


Ожених се на 13 години, сподели пред камерата на бТВ малката булка. Рано беше, ама…, добавя тя.
Миналата година Мария пак родила.
Проучване на бТВ показва, че има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г. С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”.
В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.
„Възрастовата група над 35 години. Относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане”, обяснява д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом”.
По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16 -17 години.
Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та. Ражданията извън платените от касата са по-скоро изключение.
Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.
На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена Армеец. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала.
Д-р Дуковски смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София.
„Това е един етнос. Очевидно е, че това са цигани. Впечатлението, което се добива в родилната зала е, че относителният дял на тази категория нараства“, обясни той.
Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Намери ни във facebook