Куполен картечар: Неизвестната войнишка служба на Ласкин в Българската армия (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Откакто си отиде от този свят навръх Богоявление, името на Иван Ласкин буквално кънти в социалните мрежи. Често постовете, които приживе той пишеше, предизвикваха люти спорове и полемики. Една от топ темите в тях беше родината му, за която Ласкин пишеше с неприкрита болка.

Всички познаваме десетките му роли в киното и театъра, но малцина знаят, че актьорът не само ревностно е защитавал винаги България (въпреки че остро критикуваше държавата), но и е служил за нея цели две години!

Преди време актьорът сподели колоритен спомен от този период от живота си.

Сам определя себе си като „куполен картечар”. Въпреки че са по-стари, снимките му са изключително любопитни и със сигурност говорят много за характера, който е притежавал.

„На снимката голото лайненце съм аз. А, под мен е прочутата 113-ка. Ротната машина, на която бях куполен картечар! На снимката механик-водача държи старата ми картечница ПКМ… моята картечница, която носих една година, преди да седна в МТЛБ-то”, се бе върнал преди време в спомените си големият актьор. И не пропусна да даде и още колоритни подробности за службата си:

„Пушлето ми си кръстих Джулия и е с номер 20 850. Един път си изгубих запасната цев. Тя просто е в отделен чохъл и я забравих в един джоган. Гордея се, че съм служил в Българската Армия две години. Гордея се, че имам тези приятели, и че офицерите ме научиха на обич и отговорност към думата Родина! Да живее България!”

През последните години от живота си Ласкин казваше, че пише поеми и есета – не малка част от които със сигурност посветени на страната ни. Преди да успее да ги събере в книга обаче, на 48-годишна възраст той загуби битката за живот.

Намери ни във facebook