Българските студентите забравиха за Острова се юрнаха към Холандия! Ето с какво ги изкушават

Българските студенти се юрнаха към Холандия заради Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС внесе несигурност сред нашите кандидати и те започнаха да се насочват към други държави, обясни пред „Телеграф“ Радина Михайлова, която е консултант по образованието в чужбина.

Причината за наплива към Холандия са ниските такси, с които държавата зарибява кандидат-студентите. Според експерти това е стратегия, която има за цел да набира повече чуждестранни студенти от ЕС.

В същото време нашенците ще плащат 1030 евро вместо 2083. Страната на лалетата е първата и най-голяма алтернатива на Великобритания.

Сред най-популярните специалности, които българите напират да учат в Холандия, са компютърните науки, уебдизайна и софтуерното инженерство. Създаването на компютърни игри е друга водеща учебна програма, която е предпочитана поради големите кариерни възможности, които вузовете предлагат.

Тази година се наблюдава интересен феномен, психологията измества медиите и туризма“, споделят още консултантите.

Чуждестранните университети примамват нашите кандидат-студенти с обещанията за добра реализация след завършване, като стаж в световноизвестни компании. Най-предпочитаните университети и през тази година остават „Фонтис“ и „Хага“, както и висшите училища в Грьонинген, Ханзе и Тилбург.

Намери ни във facebook