Скръбна вест от последните минути. От семейството съобщиха, че почина бившият премиер

Бившият полски премиер и дисидент от времето на комунистическия режим Ян Олшевски е починал снощи на 88-годишна възраст. Това съобщи днес пред ПАП бившият министър на отбраната Антони Мачеревич, предаде АП.

По думите му Олшевски е починал във варшавска болница след продължително заболяване.

Мнозина полски политици изразиха преклонението си пред покойника за неговата служба на отечеството и го описаха като човек на честта и почтеността.

„Ян Олшевски беше човек с кристална честност и убеденост в позициите си, като същевременно беше изключително смел. Той е проявявал многократно своята непоколебимост“, заяви премиерът Матеуш Моравецки. „Днес републиката понесе невъобразима загуба“, добави той.

„Тъжна новина дойде от Варшава“, написа в „Туитър“ председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша. Той припомни, че Олшевски беше „смел защитник в политически процеси, участник в „Солидарност“ и добър човек“.

Роденият през 1939 г. във Варшава Ян Олшевски участва като юноша във Варшавското въстание през 1944 г. срещу нацистката окупация. По време на комунистическия режим в Полша е адвокат, който защитава дисиденти на политически процеси. През 80-те години е водеща фигура в движението „Солидарност“, като съдейства за създаването на неговия устав. Участва в преговорите около Кръглата маса през 1989 г., издействали мирен преход към демокрация. Той е министър-председател на Полша в продължение на шест месеца в годините 1991-92.

Представител на полското правителство съобщи днес, че Ян Олшевски ще бъде изпратен с официално държавно погребение, но не уточни дата, предаде АП

Намери ни във facebook